Business Internaţional

Bursele asiatice au scăzut, însă declinul a fost limitat de evoluţia pozitivă futures pe Wall Street

Autor: Vlad Popescu

11.08.2011, 10:12 160

Preţurile tranzacţiilor futures cu acţiuni dela New York au crescut joi cu 2%, după ce Wall Street a închismiercuri în cădere cu peste 4%, limitând declinul burselorasiatice, însă evoluţia pieţelor financiare depinde de reacţiaEuropei la criza datoriilor de stat care ameninţă sistemulbancar.

Marile pieţeeuropene vor fi sprijinite probabil, în şedinţa de joi, de evoluţiabună a contractelor futures pe acţiuni din SUA, transmiteReuters.

Pieţele futures indică deschiderea burselorde la Londra, Paris şi Frankfurt în urcare cu până la2%.

Moneda euro s-a apreciat uşor, însă situaţiadin Europa este prea complexă şi îngrijorătoare pentru a justificainvestiţii pe termen lung. Bursele şi pieţele valutare din Asia aufluctuat în bande largi.

Zvonurile privind posibilitatea reduceriiratingului de credit AAA al Franţei şi speculaţiile legate de"sănătatea" băncilor franceze au afectat sever bursele europene pefinalul şedinţei de miercuri, cauzând cea mai mare creştere aindicelui contractelor credit default swap europene de la crizacreditelor din 2008.

Cele trei mari agenţii de rating au confirmatulterior ratingul Franţei, cu perspectivă stabilă, dar pieţele aucontinuat să manifeste îngrijorări legate de expunerea băncilorfranceze la criza datoriilor de stat din zonaeuro.

Liderii europeni au încercat să evitedezastrul pe pieţele obligaţiunilor guvernamentale din zona euro,însă evenimentele de miercuri sugerează că problemele s-ar puteaextinde rapid către sectorul privat.

Odată cu întărirea contractelor futures peacţiunile americane, bursele asiatice au revenit de la minimelezilei, iar unele pieţe, precum Coreea de Sud şi China, au trecut peplus.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo aînchis în scădere cu 0,6%, recuperând după un minim al şedinţei laminus 2,2%, însă se menţine aproape de minimul ultimelor cinciluni, atins marţi.

Indicele MSCI Asia-Pacific a revenit deasemenea după pierderile din prima parte a sesiunii şi este înscădere cu 0,1%, însă performanţele bune ale sectoarelor"defensive", precum telecomunitaţiile şi utilităţile, sugerează căinvestitorii îşi "blindează" portofoliile în aşteptarearecesiunii.

Moneda euro a urcat cu 0,4% faţă de dolari şicu 1% în raport cu francul elveţian.

Monedele cu randament ridicat s-au apreciat,dolarul australian urcând cu 1,1%, la 1,027 dolari SUA, iar burselede mărfuri au evoluat indecis.

Preţul aurului a coborât cu 0,4%, la 1.787,79dolari pe uncie, după ce a atins anterior un nou maxim istoric, la1.813,79 dolari pe uncie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels