Business Internaţional

Bursele de acţiuni o iau la vale de teama unei recesiuni în formă de W

Bursele de acţiuni o iau la vale de teama unei recesiuni în formă de W
22.08.2010, 23:52 12

Bursele americane şi europene au consemnat scăderi săptămânatrecută, după ce statisticile privind evoluţia eco­nomiiloramericană şi japoneză au sporit temerile potrivit cărorareviri­mentul economiei mondiale ar putea cunoaşte o întârziere.Scăderile cele mai moderate au fost înregistrate în Europa Centralăşi de Est, unde indicele ro­mânesc BET a terminat săptămâna peplus, devenind performerul la nivel re­gional. Pe de altă parte,referinţa bur­sieră maghiară, BUX, a coborât cu 0,5%, însă doar înpatru şedinţe de tran­zacţionare, întrucât vineri bursa de laBudapesta a fost închisă pentru o săr­bătoare naţională.
La Varşovia, bursa a închis săptă­mâna pe minus, deşi guvernul acon­fir­mat estimarea de creştere pentru tri­mes­trul doi la3-3,1%. Unul dintre motivele care ar fi putut provoca o scădere ain­dicelul de referinţă WIG 20 este anunţul autorităţilor potrivitcăruia datoria naţională a crescut cu 1,4% în iunie, până la 203mld. dolari (160 mld. euro).
Bursele statelor din Europa Cen­trală şi de Est au scăzut în linievineri şi au consolidat astfel declinul săptămânal, deoareceinvestitorii rămân temători cu privire la procesul de revenire alacestor economii din criză.
Un membru al consiliului guver­na­tor al Băncii Centrale Europene asu­ge­rat că politica monetară va continua să fie relaxată, semn căeconomia re­giunii îşi revine mai lent decât se estimase ini­ţial.Capital Economics a estimat că ra­tele dobânzii în Ungaria, Cehiaşi Ro­mâ­nia vor rămâne neschim­bate până în 2012. "În condiţiileîn care majoritatea statelor din regiune adoptă tot mai multemăsuri de consolidare fiscală, noi credem că politica monetară varămâne relaxată în viitorul apropiat", spun ana­liştii CapitalEconomics.
Pe de altă parte, indicele paneuro­pean Stoxx Europe 600 aconsemnat un declin de 1,3%, până la 252,15 puncte, cea mai marecădere din ultimele şapte săptămâni, după ce Statele Unite auanunţat că numărul cererilor de ajutor de şomaj a crescut la celmai ridicat nivel din ultimele nouă luni, în timp ce eco­no­miajaponeză a avut trimestrul trecut cel mai temperat ritm de creşteredin ul­timele nouă luni. "Cifrele sunt evidente: avem parte de unregres. Revenirea (eco­nomică - n.r.) nu va intra în linie dreaptă.Marii investitori se gândesc deja la un scenariu cu recesiune detip double-dip (în formă de W - n.r.)", a declarat Herbert Perus,reprezentant al fondului de investiţii Raiffeisen CapitalManagement, scrie Bloomberg.
Indicele Stoxx 600 a pierdut 7,4% faţă de maximul înregistrat anulacesta în aprilie, pe fondul temerilor că gu­ver­nele europene vorinterveni în eco­no­mie prin diferite măsuri de reducere adeficitelor bugetare şi a speculaţiilor că eco­nomia americană vareintra în rece­siune. Şi bursele din vestul Europei au rămas peminus săptămâna trecută, astfel că indicii a 16 pieţe de capitaldin 16 state occidentale au scăzut. Indicele francez CAC 40 amarcat un declin de 2,4%, cel german (DAX) a consemnat o pierderede 1,7%, în timp ce indicele britanic FTSE 100 a coborât cu 1,5%.Pe malul stâng al Atlanticului, indicele bursier Standard &Poor's 500 a reuşit să piardă în cele cinci şedinţe detran­zacţionare de săptămâna trecută circa 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO