Business Internaţional

Bursele din Est redevin o mina de aur pentru marii investitori

04.10.2009, 23:27 19

Mark Mobius, unul dintre cei mai mari administratori de bani dinlume investiti in pietele emergente, pariaza in continuare pebursele din Europa Centrala si de Est. Seful Templeton AssetManagement - SUA incearca sa profite acum de preturile scazute aleactiunilor din Est pentru a-si imbunatati valoarea portofoliuluicare se ridica la peste 25 de miliarde de dolari. De cateva luni,Mobius, un expert al burselor din Est, face lobby puternic printreinvestitori sa redescopere actiunile din aceasta regiune, puterniclovite de criza financiara si penalizate pe nedrept.

Templeton, companie aleasa sa administreze activele FonduluiProprietatea din Romania, si-a adaugat in portofoliu si actiuni aleunor companii din Ungaria, Cehia si Polonia, scrie Bloomberg.

Dupa un raliu bursier de 28% in trimestrul al treilea si de 65%de la inceputul anului, actiunile din indicele MSCI Eastern Europese tranzactioneaza la de 1,2 ori valoarea activelor nete alecompaniilor, cu 40% mai ieftin decat titlurile ce intra incomponenta indicelui MSCI Emerging Markets.

Actiunile Gazprom, pe care pariaza acum Mobius, setranzactioneaza la jumatate din pretul cerut pentru titlurile unoralte companii energetice precum ConocoPhillips sau Encana, si s-arputea aprecia cu pana la 40% in urmatoarele 12 luni, potrivit unuisondaj realizat de Bloomberg.

ING: Evolutie extrem de buna pentru pietele dinEst

"Nu-mi aduc aminte sa mai fi fost vreodata atat de increzator inEuropa de Est", a declarat Maarten-Jan Bakkum, strateg pe pieteemergente la ING. "Evaluarile noastre privind aceasta regiune aratafoarte bine comparativ cu celelalte piete emergente", a mai spusBakkum.

Tarile in curs de dezvoltare din Europa ar putea afisa anulviitor cele mai bune evolutii economice din randul stateloremergente, estimeaza de altfel si oficialii Fondului MonetarInternational (FMI). Economiile din Europa Centrala si de Est arputea creste in 2010 cu 1,8%, dupa o contractie medie de 5% anulacesta, in timp ce PIB-ul Rusiei ar putea avansa cu 1,5% anulviitor, dupa un declin economic de 7,5% in 2009, conformprognozelor FMI.

Profiturile obtinute de companiile din regiune ar putea urca, deasemenea, cu 22% anul viitor, se arata intr-un sondaj realizat deBloomberg. Indicele MSCI Eastern Europe s-a prabusit anul trecut cu70%, pe fondul celei mai grave recesiuni de dupa al Doilea RazboiMondial si toata lumea anticipa un viitor extrem de sumbru pentruregiune. Nouriel Roubini, economistul american care a previzionatdeclansarea crizei financiare, a avertizat in februarie ca Europade Est este "reteta perfecta a dezastrului", in timp ce agentia derating Moody's a anticipat o recesiune "profunda si indelungata" inregiune.

In prezent insa, bursele din Europa Centrala si de Est leconcureaza pe cele din Vest din perspectiva performantelor.

Somajul din SUA a "topit" usor bursele dinEst

Saptamana trecuta bursele din regiune au inregistrat totusi unusor picaj, principala cauza fiind anuntarea ratei somajului dinStatele Unite, ce a urcat la un nivel record pentru ultimii 26 deani, de 9,8%, alimentand speculatiile ca avansul de 20% postat deindicii bursieri din statele emergente in trimestrul al treileaeste nefondat.

Indicele rus de referinta Micex a coborat la sfarsitulsaptamanii trecute cu 5,4%, iar rubla s-a depreciat cu 0,3% fata dedolar si cu 0,2% raportat la moneda euro. Totodata, bursele dinPolonia, Romania si Ungaria au afisat rezultate negative,inregistrand scaderi de peste 2%, in timp ce grivna ucraineana afost cel mai slab performer in randul monedelor din regiune.

Indicele polonez WIG20 a pierdut vineri 4,1%, cel ungar BUX s-adepreciat cu 2,8%, in timp ce indicele romanesc BET a afisat oscadere de 4,7%.

Si leul a avut un final de saptamana destul de slab,depreciindu-se joia trecuta cu 1% si vineri cu 0,5% in fata monedeieuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO