Business Internaţional

Bursele europene au închis în scădere

Bursele europene au închis în scădere

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu

19.12.2011, 19:24 137

Acţiunile marilor companii europene au încheiat în scădere tranzacţiile de luni, trase în jos de titlurile din sectorul minier, de date sub aşteptări din sectorul imobiliar chinez, dar şi de scăderea optimismului referitor la găsirea unei soluţii anti-criză în zona euro, transmite Reuters.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,1%.

Titlurile companiilor miniere au avut o evoluţie descendentă, iar indicele sectorului resurselor naturale STOXX Europe 600 Basic Resources a pierdut 1%.

Semnele de încetinire a activităţilor pe piaţa imobiliară din China au înrăutăţit perspectivele referitoare la cererea de metale şi au avut o influenţă negativă asupra pieţei.

În zona euro, miniştrii de Finanţe încearcă să majoreze capacitatea de finanţare a FMI şi să continue planurile de creştere a disciplinei fiscale, dar încrederea în planul UE a scăzut, din cauza duratei mari de aplicare.

"Problema este pe termen lung, iar piaţa se concentrează pe termen scurt", a declarat Ian King, director la compania Legal&General, care administrează active de 356 miliarde de lire sterline.

Piaţa a reacţionat şi la anunţul agenţiei Fitch care ar putea retrograda în viitorul apropiat ratingurile a şase ţări din zona euro, între care Italia şi Spania.

Pe alte pieţe, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 0,42%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,54%, iar CAC 40 al bursei din Paris a urcat cu 0,06%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels