Business Internaţional

Bursele europene au primit o gura de oxigen dupa votul din Senatul american

02.10.2008, 18:03 12

Bursele europene au crescut pentru a treia zi consecutiv, pe fondul evolutiei favorabile a bancilor, dupa ce UBS a anuntat ca a obtinut un "profit modest" in al treilea trimestru.

Actiunile asiatice au pierdut teren pe fondul temerilor ca planul in valoare de 700 mil. dolari (494 mil. euro) al administratiei Bush menit sa salveze sistemul bancar nu va putea impiedica o incetinire economica, scrie Bloomberg.
Senatul american a aprobat pachetul de salvare a pietei financiare in valoare de 700 de miliarde de dolari si incearca sa convinga si Camera Reprezentantilor sa aprobe aceasta masura, dupa ce i-au fost aduse numeroase modificari, ca urmare a respingerii acesteia de catre Camera intr-o versiune precedenta.
Legislatia, aprobata de Senatul american miercuri seara cu un raport de 74 la 25, autorizeaza guvernul sa cumpere active neperformante de la institutiile financiare atinse de numarul record de prescrieri de ipoteci.
Aceasta contine doua prevederi favorizate de republicanii din Camera Reprezentantilor: una ridica limita pentru asigurarile la depozitele bancare federale, iar cealalta reitereaza autoritatea organelor de reglementare pentru a suspenda regulile de estimare a valorii activelor pe care directorii executivi corporatisti le gasesc responsabile pentru alimentarea crizei.
Sustinatorii masurii au utilizat pierderea record de 778 de puncte inregistrata de Indicele Industrial Dow Jones, dupa ce Camera Reprezentantilor a respins legislatia cu 228 de voturi la 205 pe 29 septembrie, pentru a sublinia necesitatea stabilizarii sistemului bancar. Ei au sugerat ca reactia pietei ar putea impinge unii republicani din Camera sa isi schimbe parerea pana la momentul cand planul va fi supus din nou la vot, cel mai probabil vineri dupa-amiaza.
UBS, banca europeana cu cele mai mari pierderi de pe urma crizei globale a creditului, a revenit in lupta dupa o crestere de 5,7%.
Actiunile ei au urcat cu 1,12 franci (0,7 euro) pana la valoarea de 20,82 franci (13,18 euro) dupa ce creditorul a inregistrat profit dupa mai mult de un an, dupa ce si-a redus proprietatile in sectorul titlurilor de valoare ipotecare. Banca se asteapta ca anul 2009 sa fie un an profitabil.
Actiunile Barclays, cea de-a treia banca a Angliei ca marime, au urcat si ele cu 3,4%, iar cele ale Societe Generale din Franta au castigat 2,3%. Barclays a castigat 11,5 penny (14,49 eurocenti) pentru o actiune pana la un pret de 3,525 lire (4,444 euro), in timp ce Societe Generale, cea de-a doua banca a tarii ca valoare de piata, a urcat per actiune cu 1,47 euro, pana la 64,70.
 Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a crescut si el cu 0,4%, pana la valoarea de 258,84 in cadrul bursei londoneze. Investitorii asteapta la panda pentru comentariile Bancii Centrale Europene. 
Strategii sunt asteptati sa mentina rata de politica monetara la cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani - 4,25%. La bursele din Asia, Indicele MSCI Asia Pacific a coborat cu 1%, pana la 107,95 in cadrul bursei din Tokio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO