Business Internaţional

Bursele europene deschid şedinţele în cădere liberă, dezamăgite de măsurile Rezervei Federale americane

Bursele europene, deschid şedinţele în cădere liberă, dezamăgite de măsurile Rezervei Federale americane

Autor: Vlad Popescu - Mediafax, Adrian Voicu

22.09.2011, 10:26 1601

Asemenea bursei de la New York şi a burselor asiatice, şi bursele europene au fost dezamăgite de (lipsa de) măsuri a Rezervei Federale americane, începând şedinţele de astăzi pe scădere puternică.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de indicele bursei din Frankfurt, DAX, acesta coborând în deschidere cu peste 3%. Indicele bursei din Franţa CAC 40 a avut un declin de 2,83%, în timp ce indicele bursei de la Londra, FTSE 100 a căzut cu 2,49%.

Indicele FTSEuforist 300 al principalelor acţiuni europene a scăzut cu 2,5% până la ora 7:06 GMT.

Miercuri, indicele a închis în coborâre cu 1,7%.

FTSEurofirst 300 a pierdut 20% de la începutul anului, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro şi frânarea creşterii economice în SUA şi la nivel mondial.

Acţiunile miniere au resimţit presiuni puternice, după deprecierea principalelor metale cu până la 3,4% din cauza temerilor privind cererea.

Indicele sectorului minier european a pierdut 4,8% în debutul sesiunii.

Federal Reserve a anunţat, după şedinţa de politică monetară de două zile derulată marţi şi miercuri, că va reduce costurile de finanţare din SUA prin extinderea maturităţii medii a titlurilor de Trezorerie din portofoliu, considerând că economia americană este vulnerabilă la riscuri semnificative.

Banca centrală a SUA va extinde maturitatea medie a portofoliului prin achiziţionarea de titluri de Trezorerie SUA pe termen lung în valoare de 400 miliarde de dolari şi vânzarea unui volum similar de titluri pet ermen scurt, a anunţat miercuri seară consiliul guvernator al Federal Reserve.

"Este o măsură modestă. Au intrat astfel pe calea relaxării politicii monetare, însă vor deveni mai agresivi dacă vor fi convinşi că creşterea economică nu se va îmbunătăţi", comentează Dean Maki, economist şef pentru SUA la Barclays Capital şi fost economist în cadrul Federal Reserve.

Preţurile titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 30 de ani au urcat puternic pe piaţa secundară în aşteptarea achiziţiilor de obligaţiuni pe termen lung de către banca centrală.

Acţiunile de pe Wall Street s-au depreciat, după ce Fed a apreciat că turbulenţele cauzate pe pieţele financiare de criza datoriilor de stat din zona euro afectează economia americnană.

Măsura anunţată miercuri, cunoscută ca "Operation Twist" după o decizie similară luată în 1961, a fost combătută în conducerea băncii centrale de trei guvernatori, fiind a doua şedinţă de politică monetară consecutiv în care sunt semnalate divergenţe la conducerea Fed.

Preşedintele instituţiei, Ben Bernanke, ajunge tot mai greu la consens în consiliul Fed, în timp ce şomajul se menţine la peste 9%, iar inflaţia anuală a ajuns la 3,8%.

Federal Reserve a reiterat promisiunea făcută în august, de a menţine dobânda de politică monetară la zero până la mijlocul anului 2013 cât timp şomajul rămâne ridicat, iar ţinta de inflaţie nu va fi atinsă.

Dobânda cheie a Fed este în intervalul 0-0,25% din decembrie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO