Business Internaţional

Bush cauta deja firme care sa reconstruiasca Irak-ul

11.03.2003, 00:00 12

Administratia Bush a cerut unui numar de cel putin cinci firme americane de inginerie, printre care Halliburton, Bechtel sI Fluor, sa inainteze oferte pentru un contract de recladire a Irakului, dupa terminarea razboiului, contract a carui valoare s-ar putea ridica la 900 milioane de dolari, conform CNN Money, ce citeaza un raport publicat ieri.
Toate cele cinci companii au depus oferte sau se pregatesc in acest sens, dupa ce Agentia pentru Dezvoltare Internationala din Statele Unite le-a transmis "discret" o cerere detaliata solicitand propuneri din partea posibililor ofertanti, relateaza Wall Street Journal.
Conform aceleiasi publicatii, in concordanta cu planul de reconstructie a Irakului, cei care vor semna contractul vor fi nevoiti sa duca la bun sfarsit anumite proiecte, printre care se numara si redeschiderea a cel putin jumatate din drumurile si podurile de importanta economica (aproximativ 2.400 de kilometri de sosea).
Contractantilor li se va cere de asemenea sa repare 15% din reteaua de electricitate de inalta tensiune, sa renoveze cateva mii de scoli si sa furnizeze 550 de generatoare de urgenta, conform Wall Street Journal.
Cele cinci firme de infrastructura-inginerie selectate in vederea depunerii de oferte pentru acest contract sunt Bechtel Group Inc., Fluor Corp., filiala Kellog Brown & Root din Houston a Halliburton, Louis Berger Group Inc. si Parsons Corp., conform aceleiasi publicatii.
Purtatoarea de cuvant a companiei Halliburton, Wendy Hall, a refuzat sa comenteze pe marginea raportului, iar oficialii celorlalte patru companii nu au raspuns imediat solicitarilor facute in acest sens.
Totusi, Wall Street Journal l-a citat pe purtatorul de cuvant al companiei Bechtel declarand "suntem interesati de acest contract".
Filiala Kellogg Brown & Root a companiei Halliburton a castigat deja un contract de monitorizare a tuturor operatiunilor de combatere a incendiilor izbucnite pe campurile petroliere din Irak dupa invazia trupelor americane, conform unei surse din cadrul Departamentului american de Aparare. Vice-presedintele Dick Cheney a fost director executiv al Halliburton in perioada 1995-2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24