Business Internaţional

Business Magazin. Mai are Europa lideri politici cu politica în gene sau sunt o specie pe cale de dispariţie?

21.04.2024, 21:20 80

Uniunea Europeană orbecăie din criză în criză, dezbinată şi fără direcţie. De vină, spun unii, poate fi lipsa de leadership politic, de politicieni de talia celor pe care Europa i-a avut când se reclădea din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial sau a celor care au pus chiar bazele Uniunii. De unde poate veni un astfel de conducător? Poate dintr-o familie de lideri, dintr-o dinastie de politicieni?

Traducere de Bogdan Cojocaru


Tatăl lui Winston Churchill a fost aristocrat britanic, membru al parlamentului şi ministru de finanţe respectat. Cariera lui Charles de Gaulle a fost influenţată puternic de tatăl său, profesor cu avere, proprietar de şcoală cu o disciplină a muncii faimoasă şi implicat în politică până-ntr-acolo încât a ajuns funcţionar în ministerul de interne al Franţei, post în care a stat 13 ani, până a demisionat. Pe de altă parte, unii dintre cei mai populari politicieni din Franţa şi Germania au avut origini dintre cele mai modeste. Georges Pompidou este un bun exemplu în acest sens. Pompidou a refăcut alianţa Franţei cu SUA. Părinţii germanului lui Helmut Schmidt au fost profesori. Moştenirea pe care Schmidt a lăsat-o Europei este Sistemul Monetar European. Şi totuşi...

Uniunea Europeană are câţiva politicieni cu funcţii mari care au politica în gene, adică s-au născut în familii de politicieni. Politico i-a trecut în revistă.

În Parlamentul European, în februarie, Helmut Geuking, parlamentar german dintr-un partid marginal din grupul transnaţional Partidului Popular European, a demisionat din funcţia de europarlamentar şi a fost înlocuit oficial de... fiul său Niels Geuking. Numele mişcării lor politice este Partidul Familiei. Cum altfel? Soţii Geuking nu au făcut nimic rău, juniorul fiind doar următorul pe lista partidului în cazul în care cineva aflat pe o poziţie mai înaltă - în acest caz, tatăl său - renunţă. Acest tip de abordare a funcţionat pentru un număr surprinzător de mare de politicieni din toată Europa şi mai ales din Belgia. Cercetătorii belgieni au publicat recent un studiu despre dinastiile politice în care au găsit că cel puţin unul din 10 deputaţi din Belgia are un părinte care a deţinut o funcţie politică. Proporţia moştenitorilor politici din parlamentele Belgiei a crescut în ultimii 20 de ani, revenind la nivelurile din secolul al XIX-lea, şi nu coboară sub 12%. Dar nu doar Belgia este cuib de dinastii politice.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO