Business Internaţional

Căderea-fulger a bursei americane rămâne un mister neelucidat

Autor: Cristina Rosca

09.09.2010, 23:48 22

Organismele americane de reglementare care analizează "flashcrashul" bursei de la New York (prăbuşirea pieţei într-un timpfoarte scurt şi revenirea la fel de rapidă a acesteia ce a avut locîn luna mai) nu au descoperit încă o singură cauză principală ce acondus la acest eveniment, de aceea urmează a anunţa că situaţia afost exacerbată de o serie de aspecte şi cauze, potrivit unor surseapropiate situaţiei, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
O cauză ar putea fi comenzile plasate la un preţ exagerat pentrumai multe acţiuni (stub quotes).
O altă sursă afirmă că SEC (Securities and Exchange Commission)doreşte însă o cauză principală sau o explicaţie clară aevenimentelor din data de 6 mai, când indicele bursier Dow JonesIndustrial Average a pierdut într-un timp foarte scurt 700 depuncte, pentru ca ulterior să îşi revină. Totul s-a petrecut îndecurs de 20 de minute.
"Quote Stuffing", o tehnică prin care sunt plasate un număr mare decomenzi, anulate aproape imediat, nu va fi considerată una dintrecauzele incidentului, potrivit surselor. Quote Stuffing este un noutermen care descrie o practică de trading posibil ilegală.
SEC analizează însă acum date şi din alte zile de tranzacţionare,în căutare de posibile probleme legate de un număr deosebit de marede comenzi "buy" (cumpără) şi "sell" (vinde). Autorităţile se temcă o asemenea avalanşă de comenzi ar putea provoca un blocaj aldatelor şi ar putea induce în eroare investitorii. Astfel,emităţorul mesajului s-ar bucura de un avantaj incorect.
Autorităţile de reglementare urmează a prezenta un nou raport cuprivire la incidentul din mai de la bursă, care a lăsatinvestitorii din lumea întreagă fără cuvinte şi care a expuspunctele slabe ale pieţei bursiere puternic tehnologizată.
Până în prezent, raportul realizat de organismul de reglementare apieţelor bursiere (SEC) nu conţine multe informaţii noi şi esteaşteptat să publice date apărute anterior, potrivit căroraprăbuşirea bursieră a avut în spate mai multe cauze, conform unorsurse care au dorit să îşi păstreze anonimatul deoarece încă secolectează date şi raportul nu a fost finalizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO