Business Internaţional

Cadou de la Bruxelles pentru tarile "cuminti"

25.10.2004, 00:00 9

Tarilor in curs de dezvoltare care vor adera la protocoalele globale, li se va largi accesul pe piata europeana, scrie Financial Times.


Uniunea Europeana intentioneaza sa-si deschida pietele, ca recompensa pentru tarile in curs de dezvoltare care vor aplica tratatul de la Kyoto si alte tratate internationale privind drepturile omului, protectia muncii si protectia mediului, a anuntat Pascal Lamy, comisarul pentru comert al UE.


Noile reglementari, care vor fi aplicate incepand cu ianuarie 2006, fac parte dintr-un plan mai larg de reorganizare a sistemului prin care Uniunea Europeana acorda facilitati comerciale tarilor in curs de dezvoltare.


Comisia a promis facilitarea accesului economic la piata comunitara pentru tarile care ratifica si aplica 27 conventii internationale cheie privind dezvoltarea economica durabila si o mai buna guvernare. Acesta este un semn ca noua politica externa a Uniunii Europene se bazeaza pe convingere si stimulare, in loc de cereri si amenintari. Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca se vorbeste adesea de "influenta discreta" a Uniunii, iar aceasta propunere este un bun exemplu al felului in care se vrea folosirea acestei puteri.


Una din conditii este ca tarile respective sa adopte toate conventiile pana in 2008, insa beneficiile vor fi pe masura. Tarile vor fi scutite de taxe pentru aproximativ 7.200 de sortimente de produse, incluzand produse agricole. In mod normal, Uniunea Europeana acorda astfel de facilitati doar pentru 40% din produsele de pe aceasta lista.


Noua reglementare vizeaza doar tarile mai mici, cu economii vulnerabile si slab diversificate. Marii exportatori, cum sunt China, India, Rusia si Brazilia nu vor putea beneficia de aceste facilitati.


Schema de comert preferential a Uniunii Europene va include si alte doua categorii: in prima categorie intra cele mai sarace 50 de tari din lume, care vor putea sa exporte orice fel de produse pe piata europeana, fara nici un fel de taxe, iar in cea de-a doua categorie intra tari in curs de dezvoltare, mai putin sarace, care vor fi scutite de taxe pentru unele bunuri si vor beneficia de taxe mai mici pentru bunurile agricole.


Printre conventiile la care se face referire se regasesc cele impotriva muncii fortate, impotriva exploatarii minorilor, impotriva discriminarilor sexuale si rasiale, precum si o intelegere care apara dreptul muncitorilor de a se organiza si de a negocia colectiv. Lista mai cuprinde protocolul de la Kyoto , privind incalzirea globala, protocolul de la Cartagina, in legatura cu organismele modificate genetic, si conventii privind speciile amenintate cu disparitia, lupta impotriva drogurilor sau transportul si depozitarea deseurilor.


Comisia a mai confirmat faptul ca importul de textile si imbracaminte din China nu va mai beneficia de tratament preferential. Tarile ale caror exporturi in cadrul pe piata europeana vor depasi anumite limite stabilite, nu vor mai beneficia de aceste facilitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO