Business Internaţional

Cafeaua se vinde de două ori mai scump în România decât pe pieţele internaţionale

Cafeaua se vinde de două ori mai scump în România...

Autor: Roxana Pricop

15.04.2013, 12:37 1498

Preţul cafelei verzi a crescut cu aproape 30% în perioada cuprinsă între ianuarie  2012 şi ianuarie 2013 în România, în condiţiile în care cotaţia pe piaţa internaţională a scăzut cu 34%, arată o analiză a casei de brokeraj XTB România.

Creşterea preţului a dus ca un kilogram de cafea verde să coste 45 lei în prezent, faţă de 35 lei cât era preţul anul trecut. Pe piaţa internaţională, în 2012, un kilogram de cafea se tranzacţiona cu 5,5 dolari, faţă de circa 10 dolari/kilogram pe piaţa internă. Şi preţurile la cafeaua arabică prăjită, sortimentul cel mai des întâlnit şi consumat în ţara noastră, sunt ridicate.

Dacă facem o medie a preţurilor celor mai consumte mărci din România, vom ajunge la valoare de 50 de lei/kilogram.

"Chiar dacă luăm în considerare faptul că în preţul cafelei pe piaţa românească sunt incluse acciza (1 leu/kg) şi preţul de achiziţie de aproximativ 10 lei (cafea verde, prin intermediul pieţei bursiere), tot rezultă o valoare adăugată a comerciantului de 39 lei (în care sunt incluse costurile de transport, preparare, de depozitare). Totuşi, preţul pentru cafeaua arabică prăjită este în scădere faţă de anul trecut, când un kilogram costa în România, în medie, 60 de lei", a spus Răzvan Mihai, analist tehnic la XTB România.

Preţul mai ridicat al cafelei pe piaţa internă este rezultatul accizării. Astfel, deşi România se află printre ţările mari consumatoare de cafea, aflându-se în top 50 în clasamentul mondial, este una dintre puţinele ţări ale Uniunii Europene care accizează cafeau, alături de letonia şi Germania.

Pentru cafeaua verde, acciza este de 153 euro/tonă,  pentru cafeaua prăjită,acciza este de 225 euro/tonă iar pentru cafeaua solobilă acciza este de 900 de euro/tonă. Deprecierea leului în raport cu moneda euro are de asemenea un impact negativ asupra preţului finalul al cafelei din ceştile românilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO