Business Internaţional

Campioni mondiali ai finanţelor, tehnologiei de vârf şi farma s-au angajat recent să investească în Franţa, iar Macron vrea să lase Londra fără titlul de cel mai mare centru financiar al Europei

Campioni mondiali ai finanţelor, tehnologiei de vârf...

Autor: Catalina Apostoiu

14.05.2024, 21:45 518

Chiar înainte de începerea „Choose France“, un summit cheie pentru investiţii străine organizat de a doua mare economie a Europei, gigantul tech Amazon, compania farma Pfizer şi banca americană Morgan Stanley s-au angajat să creeze noi joburi şi să investească în plus în Franţa, potrivit Reuters.

Amazon ar urma să investească în plus 1,2 miliarde de euro în Franţa, creând 3.000 de noi locuri de muncă, în timp ce companiile farma Pfizer şi AstraZeneca au anunţat investiţii noi în valoare totală de aproape 1 miliard de dolari.

Microsoft a anunţat la rândul său că va investi 4 miliarde de euro în dezvoltarea de centre de date în Franţa pentru întărirea infrastructu­rii sale în domeniul AI şi cloud.

Morgan Stanley, care vrea să-şi crească numărul de angajaţi din Paris cu 500 până în 2025, va adăuga 100 de angajaţi în capitala franceză.

Înaintea evenimentului, minis­trul francez de finanţe Bruno Le Maire anunţase că va avea întâlniri cu şefii JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Bank of America, printre alţii.

În ziua evenimentului, preşedin­te­le francez Emmanuel Macron a primit unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street la Versailles, în timp ce guvernul său lucrează la o serie de măsuri pentru creşterea atrac­tivităţii ţării sale pentru industria serviciilor financiare, scrie Bloomberg.

Ofensiva farmecului vine în con­diţiile în care Franţa se luptă să ci­men­teze poziţia Parisului ca hub financiar major după Brexit. Oraşul a beneficiat de pe urma ajustării opera­ţiunilor celor mai mari bănci a­mericane după ieşirea Marii Britanii din UE.

Citigroup a operat mai mult de o dublare a numărului său de angajaţi la aproximativ 400 în capitala fran­ceză, în timp ce JPMorgan are acum aproximativ 900 de angajaţi în oraş. Şeful pe tranzacţii al Goldman Sachs s-a relocat în Paris şi vrea să-şi dubleze echipa de acolo. Bank of America şi-a crescut echipa de la o sută la 750 de oameni.

Aceşti giganţi au fost urmaţi de fonduri de hedging, giganţi ca Citadel şi Millennium Management deschizând birouri în capitala franceză.

Iar deşi unele firme şi-au restrâns planurile de extindere în oraş, eforturile de atragere de investiţii noi în Paris s-au tradus în crearea de peste 7.000 de locuri de muncă suplimentare în sectorul financiar în perioada 2017-2022, a subliniat Macron.

În cadrul ediţiei din acest an a summitului, Franţa a înregistrat un record de 15 miliarde de euro din punct de vedere al angajamentelor de investiţii, notează France24.com.

Cifra este cu 13 miliarde de euro mai mare decât cea anunţată în 2023. Preşedinţia franceză a anunţat că investiţiile includ 56 de proiecte de business diferite şi ar putea duce la crearea a 10.000 de noi locuri de muncă.

De la crearea summitului anual, implementarea proiectelor anunţate s-a dovedit una dificilă. Însă multe dintre proiectele respective sunt „extrem de strategice“, fără a crea neapărat multe locuri de muncă, subliniază oficialii francezi, conform Le Figaro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO