Business Internaţional

Cand trebuie adoptat euro in viziunea polonezilor

26.05.2010, 23:35 8

Aderarea Poloniei la zona euro ar trebui amanata pana inmomentul cand cresterea economica a tarilor care folosesc monedaunica o va depasi pe cea a statului polonez, potrivit presedinteluiinterimar Bronislaw Komorowski, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

"Ar trebui sa ne alaturam statelor din zona euro atunci candeconomia europeana va avansa mai rapid decat cea a Poloniei", amarturisit Komorowski. "In prezent, ritmul nostru de crestere estemai accelerat, este invers decat ar trebui, noi am trage dupa noieconomia europeana."

Polonia a fost singurul stat membru al Uniunii Europene care areusit sa evite intrarea in recesiune in timpul crizei financiaremondiale. Mai mult, in ultimii ani rata de crestere a celei maimari economii din Europa Centrala si de Est a fost mai mare decatcea a zonei euro.

La inceputul acestei luni, atat primul-ministru Donald Tusk, catsi ministrul de finante Jacek Rostowski au semnalat ca cea mai mareeconomie ex-comunista a UE a amanat momentul adoptarii monedeieuro, deoarece in prezent monitorizeaza criza datoriilor dinEuropa.

In 2009 economia Poloniei a crescut cu 1,7%, depasindasteptarile economistilor, iar economia zonei euro a scazut cu4,1%, potrivit Eurostat.

Komorowski a mai declarat ca spera ca pana la alegerileprezidentiale din 20 iunie sa numeasca un nou candidat la functiade guvernator al bancii centrale.

Komorowski, care potrivit sondajelor de opinie va castigaalegerile, a devenit automat presedinte interimar, el fiindpresedintele parlamentului, dupa moartea lui Lech Kaczynski, intimpul accidentului aviatic unde si-au mai pierdut viataguvernatorul bancii centrale Slawomir Skrzypek si alti oficialipolonezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO