Business Internaţional

Care este cea mai bună ţară unde femeile îşi pot începe o afacere?

Care este cea mai bună ţară unde femeile îşi pot...

Autor: Luciana Georgescu

15.06.2014, 15:34 904

SUA, Australia, Suedia, Franţa şi Germania ocupă primele poziţii în topul celor mai bune ţări pentru femeile care doresc să îşi deschidă propria afacere, potrivit unui studiu realizat de compania Dell, scrie CNN Money.

Studiul Gender-GEDI a inclus 30 de ţări dezvoltate şi în curs de dezvoltare, evaluate pe baza unor factori din mediul de business (acces la capital, drepturi legale, indicatori de risc, accesul la educaţie în rândul femeilor) şi impactul pe care îl au asupra ratei de creştere a unor femei de afaceri cu potenţial. Femeile de afaceri cu potenţial nu au ca simplu scop deschiderea unui business, ci crearea unor locuri de muncă, extinderea în pieţe noi şi căutarea unor oportunităţi de export, a declarat Ruta Aidis, managerul proiectului Gender-GEDI.

“Analizăm acest grup pentru că vizăm calitate şi nu cantitatea femeilor antreprenor”, a spus Aidis.

Chile, Marea Britanie, Polonia, Spania şi Mexic sunt celelalte cinci ţări care ocupă o poziţie în top 10.

SUA ocupă primul locul în clasamentul întocmit de compania Dell, însă Aidis susţine că pot fi aduse unele îmbunătăţiri.

“Doar 37% din totalul antreprenorilor din SUA sunt femei. Situaţia în SUA s-a ameliorat în ceea ce priveşte sprijinul oferit femeilor antreprenor, însă continuă să existe bariere când vine vorba de finanţare şi accesul la reţelele de afaceri”, a declarat directoarea proiectului.

În Europa procentul este şi mai scăzut, de 25%.

Chile reprezintă o supriză în clasament, chiar dacă ţara din America latină a adoptat o serie de măsuri pentru a creşte interesul antreprenorilor.

“Începând din 2009, Chile a introdus programe pentru a încuraja start-upurile cu potenţial, în special în rândul femeilor”, a spus Aidis. Un astfel de program a presupus organizarea unei excursii în Silicon Valley, cu un grup de femei antreprenor.

Pe ultimele poziţii ale topului se clasează ţări precum Uganda, Egipt, Bangladesh şi Pakistan. “Aceste ţări au anumite probleme care trebuie rezolvate, fie că vorbim despre drepturi legale sau dezechilibrul între numărul femeilor şi al bărbaţilor din forţa de muncă, în diverse sectoare”, a declarant Aidis.

Peste 75% dintre ţările evaluate nu au întrunit condiţiile necesare pentru dezvoltarea femeilor antreprenor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO