Business Internaţional

Care sunt aspectele pozitive ale deprecierii dolarului fata de euro

23.11.2007, 20:35 30

Inca din 2002, de cand dolarul a inceput sa se deprecieze in fata monedei europene, o multime de oficiali guvernamentali, de economisti si de experti de peste tot din Europa - de la directorul executiv al Airbus la primul ministru al Luxemburgului - s-au plans de deprecierea dolarului. Acestia erau de parere ca un dolar slab va face ca marfurile europene sa devina mai putin competitive pe pietele internationale, ceea ce ar fi reprezentat o adevarata amenintare pentru economia europeana per ansamblu, scrie CNNMoney.com.
Pe masura ce deprecierea dolarului s-a accentuat in ultima luna, tot mai multi europeni au inceput sa se planga si mai tare. De exemplu, presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat luna trecuta, intr-un discurs in fata Congresului Statelor Unite, ca, daca SUA continua politica monetara actuala, "ambele state vor suferi pierderi economice majore". Pana si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, s-a plans de starea monedei americane, fiind de parere ca exista o prea mare volatilitate a pietei valutare internationale.
Fara indoiala ca deprecierea dolarului, care din 2002 si-a pierdut aproximativ 40% din valoare fata de euro, si in special deprecierea brusca din ultimile doua saptamani a intins nervii oficialilor europeni la maxim, ar putea avea efecte negative asupra cresterii economiei europene. Insa previziunile atat de sumbre asupra impactului unei astfel de deprecieri nu sunt extrem de ingrijoratoare.
De fapt, toate indiciile sugereaza ca o moneda europeana puternica ar face mai mult bine decat rau cresterii economice. Departe de scaderea competitivitatii produselor europene pe pietele externe, aprecierea euro a grabit restructurarea unor companii ca L?Oreal sau BMW, care au reusit astfel sa concureze mai bine pe pietele internationale.
Toate companiile europene s-au orientat spre extinderea operatiunilor pe pietele emergente si in acelasi timp au reusit sa-si pastreze costurile de productie interna, ceea ce a dus la cresterea substantiala a profiturilor.
Mai mult decat atat, existenta monedei euro, care este folosita in 13 state membre ale UE, a aparat economia europeana de turbulentele de pe pietele valutare din ultima perioada, cu atat mai mult cu cat majoritatea statelor europene au relatii comerciale cu tari din afara UE. De vreme ce majoritatea preturilor pentru alimente, precum si cel al petrolului sunt cotate peste tot in lume in dolari americani, iar acestea continua sa creasca, puterea mare a monedei europene ajuta la atenuarea impactului inflationist. Pretul petrolului, de exemplu, exprimat in dolari, a crescut de cinci ori din 2002 si pana acum. In euro, pretul petrolului a crescut doar de trei ori, in aceeasi perioada. Acesta continua sa creasca, insa nu in ritmul in care ar fi putut s-o faca daca moneda europeana nu ar fi avut o cotatie atat de buna. Cel mai bun exemplu care sa sustina politica monetara de apreciere a euro il reprezinta Germania, a carei economie depinde in cea mai mare masura de exporturi si care ar fi trebuit deci sa fie cea mai afectata de aprecierea euro fata de dolar.
Insa balanta comerciala a Germaniei contrazice toate scenariile apocaliptice de apreciere a monedei europene, in ultima perioada Germania inregistrand niveluri record ale exporturilor. In 2006, excedentul comercial al Germaniei a fost mai mare cu 25% decat in 2002, iar in acest an excedentul comercial se pare ca va depasi acest prag.
In ultimii cinci ani, productia de utilaje grele din Germania a crescut cu aproximativ 39%, ultima data cand industria germana a mai atins un asemenea nivel de crestere fiind in urma cu 60 de ani. Cele mai mari probleme cu care companiile germane se confrunta nu sunt reprezentate de ratele de schimb valutar, ci de supraaglomerarea unitatilor de productie, in prezent peste 92% din capacitatea de productie a Germaniei fiind utilizata.
"Tot ceea ce se vorbeste despre deprecierea dolarului este mai degraba obositor decat inspaimantator", a declarat Olaf Wortmann, economist in cadrul German Engineeering Federation. "Sigur ca deprecierea dolarului produce daune, insa acestea sunt atenuate de catre multi alti factori favorabili", a incheiat Wortmann. Cele mai mari piete de desfacere pentru productia de utilaje din Germania sunt Rusia, Chile, Canada sau tarile din Orientul Mijlociu, precum si alte state care au importante resurse naturale.
Conform datelor furnizate de catre statele zonei euro, se pare ca in ultimul trimestru al anului cresterea economica isi va pastra trendul ascendent. In prezent, cresterea economica anuala pentru zona euro atinge nivelul de 2,6%, mai mare decat previziunile de la inceputul acestui an. Cu toate acestea, analistii atrag in continuare atentia asupra riscurilor prezente, precum incetinirea cresterii economice a Statelor Unite, instabilitatea pietelor financiare cauzate de criza creditelor ipotecare din sectorul subprime si, bineinteles, deprecierea dolarului.
In acest sens, Olivier Gasnier, analist in cadrul Societe Generale din Franta este de parere ca "in urmatoarele luni, exporturile se vor diminua din cauza scaderii cererii la nivel international, precum si din cauza diminuarii competitivitatii pentru produsele europene din cauza aprecierii euro". Cu toate acestea, Comisia Europeana a tinut sa sublinieze faptul ca indicatorii macroeconomici din regiune se pastreaza in continuare deasupra nivelurilor medii estimate pe termen lung. In concluzie, PIB-ul din regiune ar putea inregistra o crestere peste asteptari in cel de-al patrulea trimestru.
Singura ingrijorare a europenilor cu privire la schimburile valutare ar trebui sa fie doar deprecierea yuanului, moneda Chinei, acesta inregistrand o depreciere mai accentuata decat dolarul. Din cauza deprecierii dolarului, excedentul comercial al UE cu Statele Unite
s-a marit in ultima perioada, spre deosebire de situatia exporturilor UE cu China, unde deficitul comercial a atins pragul de 185 de miliarde de dolari. In aceasta privinta, in decursul acestei luni o delegatie compusa din presedintele bancii europene, Jean-Claude Trichet, impreuna cu comisarul european Joaquin Almunia si premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, vor face o vizita la Beijing pentru a convinge oficialitatile chineze sa incurajeze aprecierea yuanului.
"China trebuie sa-si dea seama ca o moneda subapreciata cum este yuanul nu este periculoasa doar pentru economia mondiala sau doar pentru cea a Europei, ci nici nu serveste intereselor interne ale Chinei, aceasta incurajand cresterea inflatiei", a declarat Ernst-Antoine Seilliere, un important investitor francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO