Business Internaţional

Care sunt cei mai influenti oameni de afaceri din lume

29.11.2007, 15:58 245

Steve Jobs, presedintele si directorul executiv al companiei americane Apple, este cel mai influent om de afaceri, conform topului celor mai influenti oameni de afaceri din lume intocmit de revista Fortune. El este urmat in top de mogulul media Rupert Murdoch si de cel mai influent bancher de pe Wall Street, presedintele si directorul executiv al bancii de investitii Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.
Steve Jobs are meritul ca in cei 30 de ani de cand lucreaza la Apple a reusit sa schimbe de doua ori in modul cel mai radical industria calculatoarelor. Prima data in 1977, cand a lansat compania si a doua oara in 1984, cand programul de operare Macintosh a fost lansat. De-a lungul intregii cariere Jobs a mai contribuit la inventarea imprimantei laser si a fost unul dintre pionierii creari retelelor internet. De asemenea, Jobs a contribuit si la dezvoltarea animatiei pe computer, punand bazele companiei Pixar.
Dupa reantoarcerea la Apple in 1997, Jobs a revolutionat industria muzicala si cea cinematografica prin lansarea iPod-ului, precum si a programului iTunes Music Store, care permite descarcarea de pe internet a mp3-urilor sau a filmelor. Anul acesta, Jobs s-a orientat si catre industria de telefonie mobila, prin lansarea telefonului iPhone.
Astfel, Apple este prezent pe cinci din cele mai mari piete de desfacere din lume: industria computerelor, industria cinematografica, industria muzicala, cea de retail, precum si cea a telefoniei mobile. La ora actuala nimeni nu are o influenta mai mare asupra atator domenii de activitate ca Jobs.
Jobs este urmat in top de mogulul media Rupert Murdoch, presedintele si directorul executiv al News Corp., grupul media care se ocupa cu productii de filme, de televiziune, publicitate print si digitala, iar mai nou s-a lansat si in spatiul virtual, detinand protalul MySpace, un site de social networking. Murdoch a incheiat anul acesta cel mai importanta afacere a sa prin achizitia pentru suma de 5 miliarde de dolari a Dow Jones, publisherul celui mai important cotidian de busines, The Wall Street Journal. In anii '60 Murdoch s-a lansat in Marea Britanie, prin achizitia cotidianului The Sun, in Statele Unite a intrat in anii '70, odata cu achizitia cotidianului The New York Post si a postului tv Fox News Network. Pe langa achizitia Dow Jones, ultimele realizari ale lui Murdoch mai sunt crearea postului de televiziune Fox Business Network.
Cel de-al treilea loc este ocupat de Lloyd Blankfein, presedintele si directoul executiv al bancii de investitii Goldman Sachs, cea mai mare de pe Wall Street. Cu toata criza financiara din aceasta vara din Statele Unite, Goldman Sachs a continuat sa inregistreze profituri de ordinul miliardelor de dolari, intr-o perioada in care principalii rivali au pierderi impresionante ca urmare a pariurilor gresite facute pe piata ipotecara. Meritul cel mai mare al lui Blankfein, care a preluat conducerea Goldman Sachs in primavara anului trecut, este acela ca a stiut sa fereasca banca de investitii riscante in sectorul subprime.
Pe cel de-al patrulea loc in top se afla cei trei fondatori ai Google, Eric Schmidt, Larry Page si Sergei Brin. Odata cu aparitia Google, industria de advertising a fost revolutionata complet. Pe langa crearea Google, cei trei s-au mai ocupat de crearea altor site-uri precum AdWords, motor de cautare pe internet specializat pentru advertising, sau a YouTube.
Locul cinci este ocupat de catre Warren Buffett, presedintele si directorul executiv al Berkshire Hathaway, holding de investitii care manifesta interes pentru absolut orice este profitabil, detinand participatii la companii de lenjerie pana la aviatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO