Business Internaţional

Cât costă cea mai scumpă casă din Marea Britanie. Pe ce stradă se găseşte

Cât costă cea mai scumpă casă din Marea Britanie. Pe...

Autor: Octavian Calei

07.12.2013, 16:20 1413

Piaţa imobiliară din Londra a ajuns la un stadiu la care nimeni nu îşi mai poate permite să-şi cumpere o locuinţă în capitala Angliei, aici găsindu-se şi cea mai scumpă casă din Marea Britanie, a cărei preţ cerut este de 250 de milioane de lire sterline (300 mil. euro), scrie un editorial Financial Times semnat de John Kay.

Cea mai scumpă casă din Marea Britanie se află pe Carlton House Terrace, având un preţ de 300 de mil. euro în momentul de faţă. Se crede că proprietarul imobilului ar fi un prinţ din Orientul Mijlociu.

Carlton House Terrace este probabil cea mai renumită adresă din Londra. Strada are deschidere la bulevardul The Mall care dă la Palatul Buckingham.

Studiile publicate de Halifax arată că în ultimii 50 de ani preţurile din zona administrativă Londra Mare au crescut în fiecare an cu 0,5%. Însă este clar faptul că sunt destui oameni care îşi permit să cumpere o casă în Londra, în contextul în care preţurile sunt în creştere.

La două case distanţă se află reşedinţa fraţilor Hinduja, moştenitorii conglomeratului industrial şi financiar din India. Ei au cheltuit sute de milioane de euro pentru cele mai opulente restaurări a locuinţei. Majoritatea locatarilor de pe Carlton House Terrace sunt chiriaşi ai Casei Regale.

În secolul 19, toate casele de pe Carlton House Terrace erau reşedinţe private unde locuiau politicieni precum Lordul Palmerston şi William Gladstone. Majoritatea erau aristocraţi a căror nume s-au pierdut însă în obscuritate.

Democraţia a adus un alt tip de politician iar puterea şi averea aristocraţiei engleze s-au risipit. În secolul 20, Carlton House Terrace a luat o tentă mai comercială. Unul dintre locatari a fost Weetman Pearson, fondatorul Pearson Group, compania care astăzi deţine Financial Times şi care a construit liniile de cale ferată de sub East River în New York. Printre locuitorii de la vremea aceea se mai găseau George Stephen, finanţistul de la Canadian Pacific Railway, Harry Gordon Selfridge, cel care a înfiinţat compania cu acelaşi nume şi Lord Revelstoke, un bancher din familia Baring.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO