Business Internaţional

Cat de vinovat este Alan Greenspan pentru criza subprime din Statele Unite

25.01.2008, 17:49 20

Urmatorul soc din lumea financiara a Statelor Unite ar putea fi "distrugerea" reputatiei lui Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane (Fed).
Fiind considerat la ora acutala unul dintre cei mai importanti bancheri din lume, Alan Greenspan, care a plecat de la conducerea Fed in 2006, se afla acum sub atacurile a tot mai multor critici. Atat economistii New York Times, cat si analistii Institutului American de Afaceri il considera vinovat pentru boom-ul imobiliar din perioada 2000-2005, care ulterior s-a soldat cu prabusirea pietei imobiliare din SUA, scrie Bloomberg.
"Intreaga reputatie a lui Greenspan se datoreaza cresterii extraodinar de mare a sectorului imobiliar", a declarat Edward Chancellor, autor al cartii "Diavolul intotdeauna are de castigat; o istorie a speculatiilor financiare". "Pe masura ce sectorul imobiliar scade, la fel si reputatia lui Greenspan va avea de suferit", a incheiat Chancellor.
In joc nu este doar reputatia lui Greenspan, ci si viitorul politicilor financiare adoptate de catre el in cei 18 ani si jumatate cat a stat la conducerea Fed. Criticii considera ca scepticismul lui Greenspan de a se folosi de modificarea ratelor dobanzii pentru a tempera cresterea sectorului imobiliar, precum si cresterea imprumuturilor ipotecare, care ulterior au dus la crearea celei mai mari crize economice din ultimii zece ani ai istoriei financiare a SUA, va aduce recesiunea economica.
Actualul presedinte al Fed, Ben Bernanke, s-a departat deja de stilul de politica intreprins de Greenspan si a introdus noi masuri de restrictionare a creditelor ipotecare din sectorul subprime.
Cu toate acestea, printre sustinatorii lui Greenspan se numara nume mari precum Alan Blinder, fostul vicepresedinte al Fed si profesor in cadrul Universitatii Princeton, Allan Meltzer, profesor al Universitatii Carnegie Mellon, si Stephen Cecchetti, profesor in cadrul Universitatii Brandeis. In timpul cat Greenspan s-a aflat la conducerea Fed, economia americana a inregistrat cea mai lunga perioada de crestere economica si doar doua perioade de recesiune, ambele netinand mai mult de un an.
Insa inca de la plecarea lui Greenspan de la conducerea Fed, entuziasmul cresterii economice a inceput sa fie temperat de agravarea situatiei de pe piata imobiliara. Blinder, care in 2005 publica o lucrare in care sustinea ca Greenspan este cel mai ilustru economist din toate timpurile, incepe acum sa aiba indoieli daca aceasta afirmatie mai este valida.
Greenspan isi merita in continuare creditele "summa cum laude" pentru modul in care a condus politica monetara a SUA, a precizat Blinder.
"Atat Fed, cat si alte institutii abilitate au reactionat tarziu la criza imobiliara", a declarat Blinder. "Criza ar fi putut fi cu mult mai mica, nu daca am fi avut o alta politica monetara, ci daca autoritatile ar fi avut o mai buna politica de monitorizare a economiei", a incheiat Blinder.
Desmond Lachman, fost membru al Fondului Monetar International, in prezent analist in cadrul Institutului American de Afaceri, acuza lejeritatea cu care Greenspan a gestionat acordarea de imprumuturi. "Aceasta filosofie a lui ne costa acum pe toti", a declarat Lachman.
Exista multi economisti, printre care si Blinder, care sunt de parere ca Greenspan ar fi trebuit sa intervina mai devreme in temperearea cresterii sectorului imobiliar prin majorarea ratelor dobanzii. Fed a atins un nivel minim record de 1% al ratei dobanzii in 2003, ca apoi rata dobanzii sa fie majorata gradual, cu un sfert de punct procentual in fiecare trimestru.
John Taylor, profesor al Universitatii Stanford, este de parere ca o mare parte din criza imobiliara din SUA ar fi putut fi evitata daca Fed ar fi majorat ratele dobanzii mai devreme si intr-un procentaj mult mai mare.
Cu toate ca Meltzer este de parere ca Greenspan a fost un presedinte al Fed excelent, considera ca el a ignorat riscurile economice pe care le implica existenta unei rate a dobanzii de referinta prea mici.
"Cred ca se lasa prea usor purtat de val", a declarat Meltzer, dupa ce si-a adus aminte ca l-a avertizat pe Greenspan de riscurile scaderii economice si de cele ale pastrarii ratei dobanzii la nivelul de 1%.
Allen Sinai, director economic al Decision Economics din New York, este de parere ca celelalte banci centrale vor avea de invatat din experienta Fed si-si vor regandi maniera de abordare a crizelor economice.
"Bancile centrale ar trebui sa gaseasca alte modalitati de actionare doar dupa ce crizele economice s-au terminat, si nu in timpul acestora", a declarat Sinai.
Greenspan nu este insa de aceeasi parere cu Sinai. "Nu exista nicio grantie ca o asemenea strategie ar fi de succes", a declarat fostul presedinte al Fed. Greenspan isi aduce aminte ca piata bursiera aproape ca a stagnat in perioada 1994-95, dupa ce Fed a majorat ratele dobanzii de referinta la 6%.
Greenspan considera insa ca de vina pentru amploarea crizei financiare din vara din Statele Unite nu este politica monetara a Fed, ci economisirile la nivel global, care au facut ca ratele dobanzii de peste tot din lume sa fie mentinute la un nivel redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO