Business Internaţional

Cât mai costă ca să scapi de acuzaţii în SUA: 11,5 mil. dolari pentru un manager de fond

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2013, 21:31 640

Fund managerul miliardar Philip Falcone a acceptat să fie exclus timp de cinci ani din industria financiară, să-şi recu­noas­că greşelile şi să plătească 11,5 milioane de dolari pentru ca autorităţile americane de reglementare a pieţelor finan­ciare să-şi retragă acuzaţiile că a favorizat în mod nedrept anu­miţi investitori şi a sustras bani din fondul său, scrie Thomson Reuters.

Acordul presupune ca omul de afaceri să plătească per­sonal 11,5 mil. do­lari în amenzi şi returnări de profit şi ca Harbinger Ca­pital, fon­dul de hedge al lui Falcone, să plătească 6,5 mil. dolari. Lui Falcone îi va fi in­terzis ca timp de cinci ani să se aso­cie­ze cu bro­kerii, dea­le­rii, con­silierii de in­vestiţii şi cu fir­mele fi­nan­ciare. După aceas­tă pe­rioa­dă el va putea cere o nouă licenţă profesională.

Guvernul, prin Secu­rities and Exchange Com­mission, susţine că managerul, la apogeul crizei financiare, când multe din activele fondului său erau prinse sub “ruinele” băncii Lehman Brothers, a permis anumitor investitori să se retragă, refuzând altora această oportunitate. SEC susţine, de asemenea, că Falcone s-a împrumutat ilegal cu 113 milioane de dolari din propriul fond pentru a-şi plăti taxele, lăsând investitorii în imposibilitatea de a-şi accesa banii.

Înţelegerea, în care este inclus şi Harbinger Capital, vine după ce SEC a respins propunerea anterioară, considerată prea indulgentă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO