Business Internaţional

Cat mai poate face fata economia Poloniei exodului fortei de munca

24.09.2007, 21:05 57

Jarek Trela este de mai bine de sapte ani unul dintre somerii din regiunea poloneaza Szydlowiec, regiunea cu cea mai mare rata a somajului la nivelul Uniunii Europene, scrie Bloomberg. Lui ii lipseste capacitatea de a lucra intr-o regiune mai bogata a tarii sau chiar intr-o alta tara si refuza sa accepte slujbe care se platesc cu doar un euro pe ora.
Trela, in varsta de 31 de ani, face parte din cei 2 milioane de someri polonezi care nu beneficiaza in niciun fel de vreun ajutor de pe urma investitiilor din ce in ce mai mari din Polonia si a economiei care inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere din ultimii zece ani.
In cei 18 ani de cand Polonia nu se mai afla sub regimul comunist, niciun guvern nu a reusit sa puna capat raspandirii saraciei sau cresterii ratei somajului, aceste fenomene neincetand nici macar odata cu aderarea la Uniunea Europeana in urma cu trei ani.
"Tunelul este lung si intunecat pentru oricine ramane in Polonia", a declarat Teresa Cieslak, director al oficiului pentru ocuparea fortei de munca din Szydlowiec. "Lumea vine se uita si pleaca, cu acelasi sentiment de dezamagire", a mai adaugat ea.
Doar aproximativ jumatate din cei 27 de milioane de polonezi care au varsta legala pentru a putea munci sunt angajati cu acte in regula. Restul traiesc din pensii, ajutoare de stat, indemnizatii de somaj sau sunt angajati la negru, se arata intr-un studiu efectuat de catre Institutul National de Statistica Polonez si Eurostat, institutul de statistica a Uniunii Europene.
In noiembrie 2005, cand la putere a venit presedintele Lech Kaczynski, impreuna cu fratele sau geaman, Jaroslaw, pentru postul de prim-ministru, membri ai partidului Dreptate si Adevar, acestia promiteau ca vor elimina coruptia, vor proteja locurile de munca prin intreruperea vanzarii de proprietati ale statului si vor sustine cresterea economica a regiunilor defavorizate.
Coalitia guvernamentala a luat sfarsit luna trecuta dupa ce partidul s-a destramat ca urmare a neintelegerilor care au aparut in cadrul acestuia pe fondul masurilor necesare adoptarii monedei europene.
Platforma Populara, cel mai mare partid de opozitie, este si mai mult in favoarea reducerii cheltuielilor decat partidul de guvernamant, pentru a sustine adoptarea cat mai rapida a monedei europene; cele doua partide aflandu-se in fruntea sondajelor pentru alegerile parlamentare care se vor tine pe 21 octombrie, cu doi ani mai devreme decat ar trebui.
Rata nationala a somajului este cea mai ridicata la nivelul intregii Uniuni Europene, cu toate ca din mai 2004, cand atingea nivelul de 19,5%, a scazut sub pragul de 12,2%.
Una din explicatiile scaderii ratei somajului o reprezinta cresterea locurilor de munca din sectorul high-tech din Varsovia si din alte orase mai importante din tara, unde rata somajului ajunge si sub 6%. O alta explicatie ar fi faptul ca aproximativ doua treimi din somerii polonezi nu au fost luati in calcul, deoarece ei nu mai cauta un loc de munca.
Peste 80% dintre someri nu au dreptul la niciun ajutor financiar din partea statului. Restul de 20% primesc 100 de euro (134 de dolari) pe luna ca indemnizatie de somaj, ceea ce reprezinta o fractiune din salariul mediu brut din Polonia de 660 de euro (920 de dolari).
Salariul din Polonia reprezinta doar o cincime din salariul mediu al altor state membre ale Uniunii Europene, precum Marea Britanie sau Irlanda, ceea ce face ca un numar tot mai mare de locuitori ai tarilor din estul si centrul Europei sa se indrepte catre vest.
Exodul fortei de munca din Polonia a fortat unele companii de constructii sau din industria alimentara sa angajeze peste 300.000 de muncitori care accepta salariile mai mici din Polonia, din tari precum Ucraina, China sau India.
Intre timp, rata somajului din regiunea Szydlowiec, cunoscuta pentru monumentele sale in stil gotic si roman, este de aproape 35%, cu toate ca o cifra exacta este greu de apreciat, deoarece numerosi someri au fost scosi de pe listele oficiale.
In timpul perioadei comuniste Szydlowiec era o regiune industriala exploatata intens, fiind un important zacamant de gresie utilizata in constructii. Acest statut a fost repede pierdut odata cu aparitia pietei libere.
Situatia este complet diferita in regiunile care se bucura de crestere economica. In orase precum Varsovia sau Cracovia, investitorii straini printre care LG Electronics, Sharp sau Hewlett-Packard au angajat aproximativ 100.000 de polonezi in primele sase luni ale acestui an.
PIB-ul pe cap de locuitor din regiunea Varsoviei este cel mai ridicat la nivelul intregii tari, depasind 75% din PIB-ul pe locuitor la nivelul Uniunii Europene, fiind mai mare chiar si decat cel al Portugaliei.
Economia Poloniei, in valoare de 350 de miliarde de euro, a inregistrat o crestere in cel de-al doilea trimestru al anului de aproximativ 6,7%. Cresterea a fost alimentata de investitiile straine directe, care au totalizat 35 mld. dolari (25 mld. euro) si de fondurile europene in valoare de 9,8 mld. dolari (7 mld. euro) in cele 37 de luni care au trecut de la aderarea la Uniunii Europene.
Rata mare a somajului ar putea duce la incetinirea ritmului de crestere economica daca aceasta nu va fi sustinuta in proportie mai mare de cresterea consumului. Ministrul economiei a atras atentia ca pana in 2025 PIB-ul Poloniei s-ar putea micsora cu peste 141 de miliarde de dolari (101 mld. euro) ca urmare a cresterii somajului si a emigrarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO