Business Internaţional

Cât mai poate rezista actualul sistem de economie socială de piaţă al Germaniei?

Cât mai poate rezista actualul sistem de economie...

Autor: Catalina Apostoiu

03.10.2019, 00:00 6060

Pentru a rămâne în top într-o lume în schimbare, Germania ar putea fi nevoită să vină cu un nou plan de „miracol economic“.

Prosperitatea Germaniei a fost adesea pusă pe seama formei sale de responsabilitate a businessului cunoscută drept „economia socială de piaţă“, scrie Deutsche Welle. Acesta a rezistat în timp, dar poate oare face faţă provocărilor actuale?

Economia germană este a treia ca soliditate din lume, iar Germania este un gigant al exporturilor. Şomajul este scăzut. Comparativ cu muncitorii americani, cei germani muncesc în medie cu 400 de ore mai puţin pe an, se bucură de vacanţe lungi şi o plasă de siguranţă solidă. Ce stă la baza tuturor acestor lucruri? Sistemul economiei sociale de piaţă, spun mulţi. Termenul a fost creat de economistul german Alfred Muller-Armack în 1947 la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Acesta a devenit ministru al economiei în Germania de Vest în 1949, poziţie pe care a deţinut-o până în 1963.

„Dezvoltarea economică remarcabilă a Germaniei de după cel de-al doilea război mondial a fost semnificativ influenţată de acest sistem“, arată Jorg Rocholl, preşedinte al European School of Management and Technology (ESMT) din Belin.

„Cel mai mare merit al acestuia este echilibrul dintre muncă şi capital în a face posibilă competiţia. Pe de o parte, companiile beneficiază de cea mai mare libertate posibilă. Sistemul utilizează elemente sociale pentru a asigura că cei care nu pot participa cu succes la economie au siguranţă socială.“

În ultimii 70 de ani sistemul s-a extins de la ideile de bază ale lui Erhard. Acesta dorea o economie de piaţă regle­mentată minim fără intervenţia guvernului, unde oferta şi cererea determină preţurile, salariile şi ceea ce se produce.

Acesta milita de asemenea pentru legi antitrust dure şi codeterminare, un sistem care plasează reprezentanţi ai muncitorilor în boardurile companiilor.

Jorg Rocholl de la ESMT remarcă faptul că principiile economiei sociale de piaţă sunt treptat relaxate. Acesta critică guvernul pentru intervenţiile sale pe pieţe.

În pofida problemelor legate de integrarea Germaniei de est şi vest, Germania unificată s-a dezvoltat în continuare puternic. Însă în momentul în care lucrurile vor începe să se schimbe în rău, orice sistem va fi pus sub semnul întrebării.

Un raport recent al KfW notează că „asigurarea prosperităţii este o sarcină permanentă“. Guvernului german i se va cere să aducă mai multă pace socială şi soluii pentru probleme majore.

„În cartea sa Prosperitate pentru Toţi, Erhard se autodescria drept cineva care trebuie să promoveze bunăstarea tuturor prin asigurarea competiţiei. Exact acest punct este mai important astăzi mai mult decât oricând“, concluzionează Rocholl.

Pentru a rămâne în top într-o lume în schimbare, Germania ar putea fi nevoită să vină cu un nou plan de „miracol economic“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO