Business Internaţional

Câte mii de miliarde de dolari trebuie să împrumute marile puteri economice în 2012

Câte mii de miliarde de dolari trebuie să împrumute marile puteri economice în 2012

Autor: Alexandru Matei

03.01.2012, 11:12 471

Cele mai puternice economii ale lumii trebuie să refinanţeze anul acesta datorii în valoare de 7.600 de miliarde de dolari (5.875 mld. euro), în condiţiile în care dobânzile sunt în creştere, scrie Bloomberg. Suma depăşeşte 8.000 mld. dolari dacă sunt adăugate şi dobânzile.

Japonia are datorii în valoare de 3.000 de miliarde de dolari ce ajung la maturitate anul acesta, în timp ce Statele Unite trebuie să refinanţeze datorii de 2.800 de miliarde de dolari. Datoriile ce ajung la maturitate anul acesta în ţările G7 plus Brazilia, Rusia, India şi China sunt în creştere comparativ cu suma de 7.400 mld. dolari înregistrată anul trecut.

Dintre cele mai puternice economii europene, Italia trebuie să refinanţeze şi să plătească dobânzi în valoare de 500 mld. dolari, în condiţiile în care randamentele cerute de investitori pentru a împrumuta ţara pe zece ani se află la valori ridicate, de circa 7% pe an.

Italia este urmată de Franţa cu 421 mld. dolari şi de Germania cu 330 mld. dolari.

"Este o cifră mare şi este evident că unele guverne se luptă încă cu deficitele şi acumulează în continuare datorii, ceea ce este o situaţie problematică", este de părere Elwin de Groot, economist la banca olandeză Rabobank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO