Business Internaţional

CB Richard Ellis cumpara concurenta

02.11.2006, 17:47 16

Urmand trendul de consolidare din zona real estate, grupul CB Richard Ellis, cea mai mare companie de real estate din lume, a hotarat sa achizitioneze rivalul Trammell Crow pentru 1,8 mld. dolari.
Achizitionand Trammell Crow, CB Richard Ellis ar deveni cel mai mare furnizor de servicii imobiliare pentru companiile de top ale lumii, detinand contracte pentru 85 din cele 100 de companii din topul Fortune, titreaza Los Angeles Times.
Colaborarea cu astfel de companii de renume este un segment al serviciilor de real estate, la care Trammell Crow a excelat, devenind astfel atractiva pentru CB Richard Ellis, a declarat Brett White, directorul executiv al CB Richard Ellis, companie care are si o filiala in Romania.
"Trammell Crow a creat o formula secreta pentru prestarea acestor servicii intr-un mod cu adevarat profesionist", a continuat White. "Nu suntem atat de aroganti incat sa credem ca tot ceea ce facem noi este perfect. In aceasta arie, Trammel Crow este la fel de buna sau chiar mai buna." Pentru ca industria de imobiliare comerciale este atat de fragmentata, companiile care doresc sa isi creasca cota de piata trebuie sa aiba o gama mai larga de servicii, spun expertii.
"Expansiunea si diversitatea serviciilor sunt cheia, prin urmare, prin cumpararea unui prestator de servicii de prima mana, ca Trammell Crow suntem pe calea cea buna", a spus Stan Ross, presedintele Lusk Center for Real Estate de la USC.
CB Richard Ellis a declarat ca va plati 49,51 dolari pe actiune pentru Trammel Crow, un pret cu 27% mai mare decat valoarea inregistrata luni la bursa.
Tranzactia a obtinut reactii favorabile din partea investitorilor si a analistilor din industrie. Actiunile Richard Ellis au crescut cu 6,4%, pana la 30,03 dolari la inchidere. Actiunile Trammell Crow au crescut cu 24,7%, la 48,75 dolari. Achizitia ar ajuta Richard Ellis sa isi creeze o sursa de venituri mai sigura decat taxele pentru vanzarea de proprietati si brokerajul de leasing. Companiile fuzionate ar avea circa 4,4 mld. dolari profit anual si o cota de piata mai mare de 10% in SUA.
In ultimii ani, CB Richard Ellis a folosit achizitiile ca o prima metoda de a se dezvolta. Tranzactia de marti, care include asumarea a 400 mil. dolari in datorii si alte costuri, a venit la trei ani dupa cumpararea unui alt jucator important de pe piata de real estate comercial, Insignia Financial Group, cu sediul la New York, pentru 415 mil. dolari.
Alte mari firme de real estate s-au consolidat de asemenea. Mai devreme in acest an, unitatea de imobiliare a General Electric a cumparat Arden Realty, cu sediul la Londra, cea mai mare companie de real estate din sudul Californiei.
Stan Ross a asemanat trendul de consolidare a companilor de real estate cu cel a firmelor de contabilitate de la sfarsitul anilor '80. Pana in 2002, cele mai mari firme de contabilitate au ajuns sa fie cunoscute ca The Big Four, in loc de The Big Eight. Acelasi lucru se poate observa si in cazul pietei de real estate comercial. Motivul? Clientii mari vor sa "le oferi servicii la scara globala", spune Ross.
Rezultatul acestei tranzactii inseamna pentru Richard Ellis dublarea profitului de pe urma contractelor comerciale, pana la 18% din profitul total, a declarat compania.
Trammell Crow are de asemenea in constructie o cladire de 12 etaje pe Avenue of the Stars, in Century City. Richard Ellis a declarat ca afacerile de proiectare si dezvoltare ale Trammell Crow vor opera ca o filiala independenta, sub brandul Trammell Crow.
Tranzactia mai trebuie sa fie aprobata de actionarii Trammell Crow. Companiile fuzionate ar avea 21.000 de angajati pe tot globul. CEO-ul CB Richard Ellis, White, a declarat ca nu vor exista concedieri semnificative.

CB Richard Ellis Group Inc.
Fondata in 1906, la San Francisco. Momentan, are sediul in El Secundo
14.500 de salariati
Vanzari 2005: 2,2 mld. euro
Profit 2005: 171 mil. euro
Profit declarat pe trimestrul trei: 72,7 mil. euro
Numit Numarul 1 in lume pe 2006 in industria de real estate conform Euromoney Award
Compania americana detine o filiala si in Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO