Business Internaţional

CE a prezentat miercuri un plan de ajutorare a Ucrainei în valoare de „cel puţin 11 miliarde de euro”

CE a prezentat miercuri un plan de ajutorare a Ucrainei...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

05.03.2014, 14:29 164

"Comisia Europeană a identificat astăzi (miercuri) un program de ajutorare a Ucrainei. Aceasta este contribuţia noastră la summitul şefilor de stat şi de guvern de mâine (joi). În total, pachetul ar putea aduce o susţinere în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro, în următorii doi ani, (sumă) provenind de la bugetul UE şi instituţiilor financiare europene", a declarat preşedintele CE José Manuel Barroso.

Programul, care include măsuri pe termen scurt şi mediu în domeniile comercial, economic, tehnic şi financiar va putea să fie completat de către statele membre UE, a precizat Barroso.

Între altele, este vorba despre suma de 1,6 miliarde ca împrumuturi, 1,4 miliarde de euro donaţii, dintre care 600 de milioane în următorii doi ani, şi trei miliarde din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI).

De asemenea, CE speră să deblocheze suma de cinci miliarde de euro prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Ea va mobiliza suma de 250 de milioane de euro din fonduri alocate politicii de vecinătate, în vederea unor împrumuturi în valoare de 2,5 miliarde de euro.

Pentru o coordonare a eforturilor de susţinere din partea comunităţii internaţionale, CE a propus crearea unui "mecanism special de coordonare a donatorilor", pe care UE este "pregătită să îl găzduiască".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24