Business Internaţional

CE a taiat previziunile de crestere pentru Europa de Est

19.01.2009, 16:43 11

Cresterea economica a tarilor din Europa de Est va fi inferioara celei estimate initial, in conditiile in care patru dintre cele zece state noi membre ale Uniunii Europene se vor confrunta cu o recesiune, potrivit previziunilor Comisiei Europene (CE), scrie The Wall Street Journal.

Noile proiectii pentru 2009 sunt modificate puternic in raport cu estimarile anterioare ale Comisiei, emise in noiembrie 2008.
Cu toate ca economiile vor inregistra o evolutie pozitiva incepand cu 2010, aceasta va fi relativ modesta.
PIB-ul se va contracta in toate cele trei tari baltice anul acesta, Letonia fiind cea mai grav afectata de un declin de 6,9%. Economia Ungariei se va contracta de asemenea cu 1,6% in 2009, potrivit noilor previziuni.
Estimarile recente sunt adaptate pe fondul indicatorilor economici globali, care indica o prabusire pronuntata a comertului international, alimentata de inghetarea pietei creditelor. Declinul economic inregistrat de statele zonei euro genereaza efecte negative si pentru regiunea estica a Europei, in contextul in care perspectivele de export si accesul la finantare se deterioreaza, a afirmat Maya Bhandari, economist in cadrul companiei londoneze Lombard Street Research.
Economiile mai stabile, precum cea a Poloniei sau a Cehiei, ar putea inregistra performante, insa deficitul de cont curent al celor doua tari se va majora. In cazul statelor baltice, cu deficite externe de dimensiuni considerabile, deficitul de cont curent se va diminua.
Slovacia, stat ce s-a alaturat zonei euro incepand cu 1 ianuarie, va anunta cele mai bune performante, cu o majorare a PIB-ului de 2,7% in 2009 si de 3,1% in 2010, potrivit Comisiei. Polonia si Cehia vor inregistra de asemenea o evolutie pozitiva, in conditiile in care in 2009 PIB-ul va creste cu 2% in Polonia si 1,7% in Cehia.
PIB-ul Romaniei si al Bulgariei se va majora cu cate 1,8% in cursul acestui an, insa cifra este cu 3% mai mica decat se estimase initial in noiembrie.
In 2009, somajul va creste in toate cele zece state est-europene membre ale UE, atingand un nivel de doua cifre in Letonia si Slovacia, in timp ce Polonia, Estonia si Lituania se vor apropia de acest prag.
Deficitul bugetar se va majora considerabil, desi marja de crestere variaza puternic in cele zece state. Datoria publica, un indicator pe termen lung al stabilitatii fiscale, va capata de asemenea proportii, cu toate ca aceasta va fi inferioara celei inregistrate de statele din Europa de Vest.
In ceea ce priveste economia UE si cea a zonei euro, acestea se vor contracta cu aproximativ 2% in acest an, urmand un avans de cel mult 0,5% in 2010.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO