Business Internaţional

Ce ar însemna un yuan puternic pentru SUA, cea mai mare economie a lumii

Ce ar însemna un yuan puternic pentru SUA, cea mai mare economie a lumii

Deficitul comercial al SUA se ridica în primele şapte luni ale anului la 428 mld. dolari, faţă de 367 mld. dolari în perioada similară a anului trecut. Deficitul faţă de China reprezintă aproape 37% din total. Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

12.10.2011, 00:03 684

Aprecierea puternică a yuanului ar putea reduce deficitul comercial al SUA cu aproape o treime şi ar putea crea şi noi locuri de muncă, ceea ce ar ajuta o economie care se confruntă cu un şomaj de 9%.

Pe de altă parte, aprecierea monedei chineze ar reduce gradul de ocupare al forţei de muncă în China şi ar alimenta un război comercial între cele două superputeri, capabil să arunce economia mondială într-o nouă recesiune, scrie agen­ţia Thomson Reuters.

"Singurele momente în care chinezii au permis monedei lor să se aprecieze a fost atunci când s-au aflat sub presiune venită din exterior", a spus Fred Bergsten, director al Institutului Peterson, o orga­ni­zaţie americană non-profit care se ocupă cu studiul eco­nomiei internaţionale. China a permis monedei sale naţionale să se aprecieze cu 6,5% faţă de iunie anul trecut.

Bergsten este unul din avocaţii ideii de a pune presiune pe China. El consideră că un yuan subevaluat cre­ează pentru statul chinez un avantaj com­petitiv incorect care dăunează economiei americane. Economistul estimează că întărirea yuanului va reduce deficitul comercial al SUA cu 50 mld. dolari. O apreciere "extremă", de 40% ar echivala cu o reducere de 200 mld. dolari.

Raţionamentul lui Bergsten sună în felul următor: Aproximativ jumătate din noile venituri ar veni din creşterea exporturilor, în special către China, dar şi din alte economii în care exporturile chinezeşti sunt predominante. Cealaltă jumătate ar rezulta din scăderea importurilor din China. Apoi, economia americană creează aproximativ 6.000 de noi locuri de muncă la fiecare creştere de 1 mld. dolari a încasărilor bugetare. Sumele ar depăşi câştigurile economiei americane din ultimele şase luni şi ar diminua considerabil şomajul.

Punctul de vedere al lui Bergsten nu este împărtăşit şi de alţi analişti. O parte din economişti apreciază că un yuan mai puternic ar orienta producţia spre alte state care au o mână de lucru ieftină, precum Bangladesh sau Vietnam, ceea ce ar eroda competitivitatea SUA.

"Aprecierea yuanului faţă de dolar ar scădea într-adevăr deficitul comercial al SUA în raport cu China, dar este puţin probabil că va avea un efect major asupra apariţiei de noi locuri de muncă", apreciază profesorul de economie Eswar Prasad, fost oficial al FMI.

Deficitul comercial al SUA se ridica în primele şapte luni ale anului la 428 mld. dolari, faţă de 367 mld. dolari în perioada similară a anului trecut. Deficitul faţă de China reprezintă aproape 37% din total.

Privind din perspectiva Beijingului, un yuan mai puternic ar încetini creşterea economică, iar şomajul ar urca vertiginos, deşi există în lumea economiştilor păreri contradictorii cu privire la magnitudinea acestor consecinţe.

Economistul băncii germane Deutsche Bank Jun Ma arăta într-un studiu că o apreciere cu 10% a yuanului determină o scădere a PIB-ului ţării cu 0,6% şi o creştere a şomajului cu 0,4%. Exporturile s-ar diminua cu 2,5%, iar importurile ar creşte cu 1%.

Pe de altă parte, lucrarea profesorului de economie Xiaohe Yhang de la Universitatea Newcastle din Australia concluzionează că o creştere a yuanului cu 20% ar putea tăia 12% din PIB-ul anual al Chinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels