Business Internaţional

Ce ar trebui să înveţe Grecia de la România în problema rambursării datoriilor

21.08.2012, 10:38 1027

Într-o scrisoare publicată în 1989 în The New York Times, William Parente, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Scranton, scria că nu Mexicul ar trebui lăudat ca fiind un debitor model, ci România, care între 1981 şi 1989 şi-a rambursat complet datoria externă, de 11 miliarde de dolari.

"Acesta este modelul spre care ar trebui să-i îndrumăm pe clienţii din America de Sud şi din lumea a treia. Putem implementa măsurile draconice impuse de preşedintele Nicolae Ceauşescu, dar reformele lui - nu mai împrumuta, plăteşte tot ceea ce datorezi, renunţă la importurile de lux şi evită consumerismul prin intermediul cardurilor de credit - au mai mult sens decât soluţia mexicană", scria Parente.

Mexicul a împrumutat 3,6 miliarde dolari de la FMI, a amânat plata dobânzilor către băncile americane şi "s-a sustras" de la plata datoriilor, a explicat profesorul.

De la datorii zero în 1989, România a ajuns la o datorie echivalentă cu 33,3% din PIB în 2011, s-a împrumutat de mai multe ori la FMI şi, în contextul actualei crize, a implementat cele mai dure măsuri de austeritate din Europa. Economia, din lipsa diversificării destinaţiilor pentru exporturi, este puternic influenţată de evoluţia crizei din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO