Business Internaţional

Ce înseamnă ca uriaşii să-şi pună pofta-n cui: petrolul s-a ieftinit, iar preţul fierului a dat înapoi

Ce înseamnă ca uriaşii să-şi pună pofta-n cui:...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2021, 00:05 41057

Căderea cotaţiilor minereului de fier a accelerat ieri în urma eforturilor Chinei, unul dintre cei mai mari consumatori, de a reduce producţia de oţel pentru a limita poluarea, iar  cuprul şi aluminiul s-au ieftinit şi ele din cauza temerilor traderilor că se va reduce cererea. De asemenea, preţurile petrolului au atins minimul ultimelor trei luni datorită diminuării consumului de benzină în SUA.

Pieţele sunt şi sub presiunea temerilor că pandemia va reîncepe să frâneze economia globală cu forţe proaspete date de varianta delta a coronavirusului care produce Covid. În plus, elanul traderilor a fost tăiat de perspectiva ca Rezerva Federală americană să reducă stimulul monetar cu care hrăneşte cea mai mare economie din lume.

Pentru minereul de fier, căderea de săptămâna aceasta a accelerat, cu contractele futures scăzând pe Bursa din Singapore cu până la 12%, până la cel mai redus nivel din decembrie, din cauza aşteptărilor că producţia de oţel şi consumul din China se vor reduce până la sfârşitul anului, scrie Bloomberg.

Cotaţiile sunt cu mai mult de 40% sub un maxim record atins în urmă cu trei luni. Îngrijorările că revenirea economiei mondiale va încetini au dus cotaţiile cuprului sub 9.000 de dolari tona şi au împins cu 12% în jos preţurile aluminiului.

De altfel, toate metalele de bază pentru economie s-au ieftinit. „Încetinirea arătată recent de datele macro din China, răspândirea variantei delta tot în China, iar acum perspectiva unui dolar mai puternic sunt toate riscuri posibile care pe termen scurt ar putea reprezenta probleme pentru perspectivele optimiste privind cuprul“, spune Ole Hansen, strateg la Saxo Bank.

Dolarul se va întări dacă Fed se decide să reducă stimulul monetar. Cele mai multe materii prime sunt evaluate în dolari.

În China, autorităţile au cerut în mod repetat oţelăriilor să reducă producţia pentru a diminua poluarea.

O scădere în iulie arată că presiunile au efect.

Pe piaţa petrolului, la New York, preţurile s-au dus în jos la cel mai scăzut nivel din luna mai după ce traderii au fost luaţi prin surprindere de o creştere a stocurilor de benzină în SUA, semn că americanii cumpără mai puţin combustibil în contextul răspândirii variantei delta. Brentul, referinţa pentru pieţele internaţionale, era tranzacţionat ieri cu 66 de dolari pe baril, în scădere cu mai mult de 2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels