Business Internaţional

Ce poate contracara caderea economiei americane

07.03.2008, 15:46 6

In plan economic inceputul lui 2008 poate fi caracterizat cel mai bine de prabusirea pietelor bursiere internationale, inclusiv a celor mai performanti indici din 2006 si 2007, indiferent de gradul sau de ritmul de dezvoltare al economiei respective, scrie Financial Times.
Aceasta scadere a fost insa mult mai vizibila in Statele Unite, unde economia a fost puternic afectata de criza subprime. De exemplu, indicele german DAX - unul dintre cei mai buni performeri ai ultimilor ani - a avut in primele doua luni un declin de 15,6%, de doua ori peste scaderea intregistrata in aceeasi perioada de indicele american S&P 500. Rezultatele slabe au inregistrat, de asemenea, si indicii bursieri de pe pietele emergente, precum India sau China, indici cu un randament ridicat in ultimii doi ani.
Piata bursiera din Brazilia, care a inregistrat cea mai semnificativa crestere din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) a avut doar o apreciere usoara.
In ultimii doi ani a aparut din ce in ce mai frecvent notiunea de "decuplare" (a economiei mondiale de cea americana), in conditiile in care toate sperantele erau legate de performantele economiilor emergente, care pareau sa ofere o serie de oportunitati investitorilor. Si asta, pe fondul rezultatelor slabe ale indicilor bursieri americani, al preturilor ridicate pentru materiile prime si al deprecierii accentuate a dolarului.
De fapt, Japonia nu s-a decuplat niciodata de economia americana, pentru celelalte economii aceasta miscare fiind posibila doar pentru scurta vreme in conditiile in care Statele Unite nu inregistrau o scadere atat de severa a ritmului de crestere economica, iar economia Chinei functiona la capacitate maxima.
Situatia se poate schimba insa radical in conditiile in care ritmul de crestere al economiei chineze scade, iar autoritatile financiare americane si-au intensificat eforturile de a evita recesiunea.
In aceste conditii, investitorii va trebui sa se gandeasca serios inainte de a se indeparta de piata americana. Chiar daca moneda americana se afla inca la un nivel scazut, performantele inregistrate in ultimele doua luni sunt net superioare celor inregistrate de cele mai importante monede nationale (in special fata de lira sterlina si dolarul canadian).
Asadar, ce mai poate determina o "decuplare" a economiilor mondiale de cea americana? Se vehiculeaza inca ideea, impartasita chiar de unii oficiali europeni, potrivit careia economia mondiala este imuna la o eventuala recesiune a Statelor Unite. Insa, in conditiile scaderii ritmului de crestere al economiilor emergente, in special al celei chineze, aceasta ipoteza va fi greu de sustinut. Si atunci s-ar putea produce tocmai contrariul, adica Stale Unite s-ar "decupla" de rest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO