Business Internaţional

Ce stia CEO-ul Countrywide Financial inainte de a-si vinde actiunile

Ce stia CEO-ul Countrywide Financial inainte de a-si vinde actiunile

Americanii de la Countrywide au avut cel mai mult de suferit dupa criza financiara din aceasta vara

15.10.2007, 23:58 9

Comisiei de supraveghere a pietei americane de capital (SEC) i s-a cerut sa analizeze vanzarile de actiuni realizate de Angelo Mozilo, CEO al creditorului ipotecar Countrywide Financial, in lunile de dinainte ca actiunile acestuia sa scada dramatic pe fondul crizei sectorului american al creditelor ipotecare, scrie The New York Times.
In cadrul unei scrisori adresate presedintelui SEC Christopher Cox trezorierul statului Carolina de Nord, Richard Moore, ridica un semn de intrebare privitor la modificarile aduse de Mozilo programului sau de vanzari de actiuni, modificari ce i-au permis sa-si sporeasca semnificativ vanzarile de actiuni Countrywide.
Dupa lansarea unui plan in octombrie 2006, Mozilo a majorat de doua ori numarul de actiuni ce puteau fi vandute: o data in decem-brie 2006, cand pretul actiunilor Countrywide se situa la 40,50 dolari, si din nou in februarie, cand pretul actiunilor a atins un maxim de 45,03 dolari.
Mozilo a inregistrat castiguri de 132 de milioane de dolari (93 mil. euro) din momentul lansarii planului si se asteapta sa-si vanda restul actiunilor pana la sfarsitul saptamanii, operatiune ce va genera alte milioane de dolari.
"Ca investitor si actionar Countrywide, am fost socat sa aflu ca CEO-ul Angelo Mozilo pare sa-si fi ajustat planurile de vanzare de actiuni pentru a obtine profit, chiar in momentul in care criza subprime lua amploare si lichiditatea Countrywide scadea", scrie Moore in scrisoare. "Momentul in care au fost realizate aceste vanzari si modificarile aduse planurilor de tranzactionare ridica semne serioase de intrebare daca aceste cazuri au fost pura coincidenta".
Dupa cum obisnuieste, SEC a refuzat sa precizeze ce raspuns va da scrisorii lui Moore sau daca examineaza tranzactiile efectuate de Mozilo.
Insa Linda Chatman Thomsen, director in cadrul comisiei, a declarat recent in cadrul unei conferinte din San Francisco ca SEC analizeaza mai indeaproape programele de vanzare de actiuni elaborate de directori.
Chatman a refuzat insa sa precizeze daca vreuna din anchete a avansat pana in punctul in care au fost trimise scrisori cu intrebari.
In cadrul programelor de vanzare de actiuni, ale caror detalii nu trebuie facute publice, se precizeaza numarul de actiuni ce urmeaza a fi vandute in mod regulat de catre un director, menirea acestora fiind sa-i protejeze pe directori impotriva acuzatiilor de insider trading. Astfel de planuri sunt elaborate pe un an, fiind reinnoite la data expirarii.
Mozilo vinde actiuni prin intermediul unor astfel de programe din 2004. Ritmul vanzarilor sale, care i-au adus castiguri de 300 de milioane de dolari din 2005, a inceput sa se intensifice din octombrie 2006 cand a implementat un nou program.
Doua luni mai tarziu, Mozilo a inceput un al doilea program de vanzare. Acest plan incepea pe 12 decembrie si includea un numar mai mare de actiuni ce urmau a fi vandute in fiecare luna pana la 465.000 de actiuni de la 350.000 de actiuni.
Apoi, pe 2 februarie, Mozilo a modificat al doilea plan, majorand numarul total de actiuni ce urmau a fi vandute in fiecare luna pana la 580.000.
"Ma infurii gandindu-ma la profesorii, muncitorii din sistemul sanitar si la pompierii care au suferit pierderi legate de aceste actiuni, in timp ce el inca profita", spune Moore.
In Carolina de Nord exista mai multe planuri de investitii ce detin un numar total de 506.000 de actiuni in cadrul Countrywide. Moore este administrator al unor planuri de pensii ale statului in valoare de 87 de miliarde de dolari.
Recent, Countrywide a anuntat ca Mozilo isi va vinde aproape tot restul actiunilor inainte de expirarea actualului plan de vanzare la sfarsitul acestei luni.
Drept urmare, in fiecare zi a saptamanii trecute Mozilo si-a exercitat 140.000 de optiuni la un pret de exercitare de 19,94 dolari. In raport cu pretul inregistrat de actiuni saptamana trecuta, de aproximativ 19 dolari, Mozilo a obtinut castiguri de 4 milioane de dolari in ultimele trei zile.
Optiunile exercitate de Mozilo nu expira pana in 2011. Insa in cadrul unei declaratii facute recent, Mozilo spune ca planul sau de trading, prin care incearca sa-si diversifice detinerile, il obliga sa vanda.
Conform rapoartelor oficiale, Mozilo mai detine aproximativ 500.000 de actiuni si 280.000 de optiuni. Cu aproximativ un an in urma, el detinea 1,2 milioane de actiuni Countrywide si 2,5 milioane de optiuni.
Countrywide isi va face publice castigurile pe trimestrul trei pe 26 octombrie. Analistii se asteapta la un raport sumbru, ce va reflecta declinul activitatilor de creditare pe segmentul ipotecar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO