Business Internaţional

Cea mai dură iarnă de la izbucnirea crizei economice aduce în Grecia un val de violenţă extremă

Cea mai dură iarnă de la izbucnirea crizei economice aduce în Grecia un val de violenţă extremă

Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stânga SYRIZA: „I-am spus (lui Schaeuble - n. red.) că programele de austeritate au eşuat în toată Europa şi în special în Grecia. Acum trebuie să facem faţă impactului: sărăcie şi şomaj. Vrem ca Grecia să iasă din criză cu oamenii ei încă pe propriile picioare.”. Foto: Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

15.01.2013, 00:04 1628

În Grecia, ţară care a surprins prin violenţa protestelor antiausteritate, cea mai grea iarnă de la izbucnirea crizei economice a adus un val de acte teroriste care au ţintit sediile principalelor partide politice şi mai mulţi ziarişti cunoscuţi, scrie presa internaţională.

Sediul central din Atena al partidului Noua Democraţie a fost atacat ieri dimineaţă cu focuri de armă de asalt Kalashnikov. Unul dintre gloanţe a spulberat fereastra unui birou folosit câteodată de premierul Antonis Samaras. Acesta nu se găsea însă în birou în momentul atacului, scrie Kathimerini.

Publicaţia elenă a raportat, de asemenea, 17 atacuri separate cu bombe incendiare în timpul weekend-ului la birouri aparţinând partidelor de guvernământ Noua Democraţie şi PASOK. A fost vizată, de asemenea, şi o locaţie a formaţiunii de opoziţie de extremă stânga SYRIZA.

Totodată, locuinţele a cinci jurnalişti greci, angajaţi în media naţională, au fost atacate de o grupare nouă care se autointitulează "iu­bitorii anarhiei". Autorii au învinovăţit jur­naliştii că "simpatizează" cu guvernul şi cu modul în care acesta gestionează criza.

"Aceasta este o nouă şi îngrijorătoare intensificare a eforturilor de a crea teroare în societatea noastră", a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena.

Deşi atrage atenţia că gravitatea atacurilor nu trebuie exagerată, publicaţia britanică The Telegraph se întreabă dacă noua situaţie reprezintă intensificarea furiei populaţiei faţă de programele de austeritate ale guvernului sau doar acţiuni izolate ale unor extremişti. Un purtător de cuvânt al SYRIZA a acuzat Noua Democraţie că încearcă să câştige capital politic în urma incidentelor şi că instaurează un "climat de război civil".

Partidele şi-au aruncat unul celuilalt vina pentru atacuri, care se suprapun cu vizita efectuată de Alexis Tsipras, liderul SYRIZA, la Berlin ministrului german de finanţe Wolfgang Schaeuble.

Vizita nu a făcut decât să evidenţieze diferenţele de idei dintre cei doi, grecul insistând că Grecia trebuie să schimbe cursul, iar Schaeuble avertizând că ţara nu are altă opţiune decât programele de austeritate.

"I-am spus (lui Schaeuble - n.red.) că programele de austeritate au eşuat în toată Europa şi în special în Grecia. Acum trebuie să facem faţă impactului: sărăcie şi şomaj. Vrem ca Grecia să iasă din criză cu oamenii ei încă pe propriile picioare", a declarat Tsipras. El se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul grecilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO