Business Internaţional

Cea mai nouă ambiţie a Chinei: Să ocupe un rol central în noua ordine mondială. Liderul de la Beijing: ”China reprezintă un model de succes pentru ţările în curs de dezvoltare”

Cea mai nouă ambiţie a Chinei: Să ocupe un rol central...

Autor: Marian Avram

18.10.2017, 18:40 21653

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a afirmat, miercuri, că ţara sa a intrat într-o ”nouă eră” în care trebuie să ocupe un rol central pe arena internaţională, adăugând că socialismul chinez reprezintă un model de succes pentru ţările aflate în curs de dezvoltare, informează BBC News.

Declaraţiile lui Jinping au fost făcute în faţa Congresului Partidului Comunist Chinez, într-un discurs ce a durat peste trei ore şi jumătate.

Preşedintele chinez a precizat că progresul rapid înregistrat sub ”socialismul cu caracteristici chinezeşti” demonstrează că statele din întreaga lume au un nou model de succes.

”Datorită socialismului cu caracteristici autohtone, China a devenit o mare putere a lumii şi a jucat un rol important în istoria umanităţii”, a declarat liderul de la Beijing.

”Partidul nostru, poporul nostru, forţele noastre şi ţara noastră au trecut prin schimbări fără precedent. Nimeni nu ar trebui să se aştepte ca ţara noastră să ia decizii care îi subminează interesele. Este timpul ca noi să ocupăm un rol central în lume şi să aducem o contribuţie mai semnificativă pentru umanitate”, a adăugat Jinping.

Congresul Partidului Comunist din China are loc o dată la cinci ani, aici stabilindu-se direcţia de acţiune a ţării pentru următorii ani. Potrivit experţilor, este de aşteptat ca Jinping să reuşească să-şi consolideze puterea şi să rămână liderul partidului.

Peste 2.000 de delegaţi participă la Congresul Partidului Comunist chinez ce se desfăşoară în aceste zile sub măsuri stricte de securitate.

Xi Jinping a devenit liderul Partidului Comunist din China în 2012, ani în care economia acestei ţări s-a dezvoltat rapid, însă, potrivit relatărilor, regimul chinez a devenit mai autoritarist şi mai represiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO