Business Internaţional

Cea mai optimistă prognoză de creştere economică pentru România: 3,3% anul viitor

Cea mai optimistă prognoză de creştere economică...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.12.2013, 21:11 640

Dintre cei mai respectaţi „meteorologi“ economici, revista britanică The Economist are cea mai optimistă prognoză de creştere a PIB-ului pentru România privind anul viitor, de 3,3%.

La polul opus, Fondul Monetar Inter­naţional şi Comisia Europeană mizează pe un avans de 2,1%.

Remarcând în special evoluţia bună a exporturilor, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit luna trecută prognoza de creştere economică a României pentru anul următor de la 2,2% cât anticipa în primăvară la 2,4%.

Banca a avertizat însă că perspectivele depind  de evoluţia zonei euro. Banca Mondială mizează pe un avans al economiei de 2,2% anul viitor.

FMI estimează pentru 2014 că economia va creşte cu 2,1%, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu pe exporturi, ca în prezent.

Şi CE anticipează că PIB-ul va creşte cu 2,1% anul viitor, iar avansul va accelera în 2015 la 2,4% cu o contribuţie mai semnificativă din partea cererii interne.

În ceea ce priveşte The Economist, analiştii publicaţiei remarcă îmbunătăţirea încrederii populaţiei şi creştere exporturilor, care ar trebui să alimenteze revenirea economiei. Exporturile contribuie cu o treime la PIB.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO