Business Internaţional

Cehia cheltuie jumatate din buget cu pensionarii si somerii

06.10.2009, 00:00 55

Rata ridicata a somajului si numarul mare de pensionari, dar sialte probleme de natura sociala, au pus pe jar guvernele dinregiune, unele dintre ele alocand fonduri considerabile ajutoarelorsociale. Pe de alta parte, tari precum Ungaria au ales sa taie dinpensii si din ajutoarele de somaj pentru a-si reduce cheltuielilepublice.

In Cehia, guvernul a ales "calea sociala" pentru a temperaimpactul crizei. Cheltuielile cu pensiile si cu ajutoarele socialereprezinta circa 45% din proiectul de buget pe 2010 pe care Cameraceha a Deputatilor il va dezbate la sesiunea din 21 octombrie,scrie Prague Daily Monitor.

In comparatie, desi nu a aprobat inca proiectul de buget pe2010, guvernul de la Bucuresti a alocat anul acesta circa 20% dinbugetul de stat pentru sistemul public de pensii, in timp ceaproximativ 0,72% s-a indreptat catre ajutoarele de somaj. Guvernulde la Praga a aprobat deja saptamana trecuta proiectul de bugetpentru anul viitor, care va avea un deficit de circa 163 mld.coroane cehe (6,42 mld. euro), adica aproximativ 5,2% din ProdusulIntern Brut.

Circa 14 mld. euro pentru pensii

Aproape 350 mld. coroane cehe (13,8 mld. euro) din bugetul destat vor fi indreptate catre sistemul de pensii in ciuda faptuluica oficialii guvernamentali nu au in plan indexarea lor mai devremede octombrie 2010, in timp ce 14,3 mld. coroane (560 mil. euro) vormerge catre ajutoarele de somaj. Estimarile oficiale indica faptulca rata somajului din Cehia va urca la circa 10% anul viitor, dupace in august se ridica la 6,9%.

Ministerul de Finante a construit proiectul de buget in bazaunei cresteri economice de 0,3% in 2010. Cu toate acestea,ministrul de finante ceh Eduard Janota a anticipat ca economia seva contracta cu 0,5% din cauza pachetului de austeritate lansat deguvern, ale carui masuri includ si reducerea deficitului bugetar dela 230 mld. coroane la 163 mld. coroane.

Pentru 2009, Ministerul de Finante de la Praga prognozeaza undeclin economic de 4,3%, desi in urma cu un an, cand proiectul debuget pe 2009 ajungea in fata Camerei Deputatilor, estimarilepentru anul acesta vizau un avans de 4,8%.

Ministrul Janota sustine ca economia ar putea reveni pe plus inal doilea semestru al anului.

Statul ceh va colecta impozite de 535 mld. coroane, in timp cecheltuielile publice de natura sociala se vor ridica la 531 mld.coroane. Totodata, guvernul de la Praga a pus deoparte 516 mil.coroane (20 mil. euro) pentru subventionarea angajatorilor care numai au bani sa plateasca salariile angajatilor.

In alta ordine de idei, planurile pentru anul viitor includreducerea salariului mediu lunar din administratia de stat cu celputin 1.000 de coroane, precum si concedierea unui numar de 22.000de angajati din sectorul public.

Ungaria pregateste un buget de austeritate

La polul opus, guvernul ungar a decis sa taie la sange atatpensiile, cat si celelalte forme de beneficii sociale, printre caresi ajutoarele de somaj, in ciuda faptului ca rata somajului a urcatla 9,6% in august. Proiectul de buget pe 2010 include un deficit de3,8% din PIB, oficialii ungari mizand pe o contractie economica de0,9% anul viitor.

Nici Bulgaria nu va mai majora prea curand pensiile, inconditiile in care indexarea lor de pe 1 iulie ii va costa pecontribuabili inca 500 mil. leva (255,6 mil. euro) anul viitor.Proiectul de buget pe 2010 a fost construit in baza unui declineconomic de 2%. Rata somajului din Bulgaria a urcat la 7,1% inaugust.

Slovacii sprijina in continuare cheltuielilesociale

Si Cabinetul slovac a aprobat pe 30 septembrie proiectul debuget pe 2010, care va sprijini in continuare programele socialelansate de la declansarea crizei, in conditiile in care, spreexemplu, rata somajului din Slovacia ar putea urca la 12,1% anulviitor. La sfarsitul lui august, somajul a sarit la 11,6%.

In ciuda crizei, guvernul de la Bratislava va indexa pensiile siajutoarele de somaj anul viitor raportat la inflatie. Bugetulpublic se va mai indrepta catre majorarea beneficiilor destinatecopiilor, a declarat prim-ministrul slovac Robert Fico.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO