Business Internaţional

Cehii bogaţi ar putea fi taxaţi suplimentar pentru a acoperi deficitul bugetar

Cehii bogaţi ar putea fi taxaţi suplimentar pentru a acoperi deficitul bugetar

Ministrul ceh al finanţelor Miroslav Kalousek. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

26.07.2011, 00:03 203

Ministrul ceh al finanţelor Miroslav Kalousek este pregătit sămajoreze impozitul pentru persoanele cu venituri mari ca măsurătemporară pentru reducerea deficitului bugetar, scrie publicaţiaonline Czechposition.

Până în prezent, Kalousek a respins categoric creştereaimpozitului pe venitul personal pentru cei cu venituri mari.Majorarea contravine ideologiei partidului său şi convingerii salecă taxarea progresivă este contraproductivă. Ministrul i-a încosiderare creşterea impozitului pentru a asigura consensul publicprivind măsurile de austeritate şi solidaritatea coaliţiei deguvernământ, formată din trei partide politice.

"Având în vedere că toată Europa este în contradicţie cuprogramul nostru politic, pe care-l apăr cu tărie, mă pot imaginaspunând: Vă cer vouă, oameni educaţi, de succes şi muncitori, osolidaritate mai mare în timpul unei perioade de transformări. Înalte cuvinte, cer sprijin pentru un nivel de taxare pregresivă mairidicat", a afirmat ministrul.

Kalousek va majora impozitul personal dacă cel mai mic dintrepartidele de guvernare VV acceptă unificarea TVA la 19%, propunererespinsă de partid miercuri, când cabinetul a dezbătut proiectulpentru bugetul pe 2012. Liderii partidului VV susţin că vor lua înconsiderare unificarea TVA dacă sunt impuse impozite mai maripersoanelor cu venituri lunare de peste 90.000 de coroane (3.685 deeuro).

În prezent, guvernul impune TVA de bază de 20% şi o taxă redusăde 10% pentru alimente, cărţi şi unele servicii. Impozitul pe veniteste de 15%, iar cel pe profit de 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO