Business Internaţional

Cel mai bogat polonez vrea să facă o ofertă pentru preluarea operaţiunilor SABMiller din Europa Centrală şi de Est, pentru care se va lupta cu japonezii de la Asahi

Cel mai bogat polonez vrea să facă o ofertă pentru...

Autor: Ştefan Stan

12.10.2016, 12:08 725

Kulczyk Investment din Polonia caută parteneri pentru o posibilă ofertă pentru activele SABMiller din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, scrie Financial Times.

Kulczyk deţinea o participaţie de 3% în SAB înainte de oferta AB InBev,  iar în urma preluării de către AB InBEV a primit 2,1 miliarde de lire.

Grupul polonez vrea să pornească un fond de investiţii antreprenoriale pentru a targeta afaceri mici din industria tehnologiei din Europa Centrală, potrivit CEO-ului Sebastian Kulczyk. De asemenea, doreşte să achiziţioneze participaţii în companii medii din energie, industria chimică, infrastructură şi bunuri de larg consum.

Kulczyk a spus că de asemenea ar vrea să facă o ofertă pentru brandurile de bere ale SABMiller din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Pilsner Urquell, pe caer AB InBev trebuie să îl vândă din motive de competiţie ca parte a tranzacţiei de 79 de miliarde de lire.

”Cu siguranţă suntem interesaţi. Procesul nu a fost încă demarat. Cunoaştem activele, cunoaştem managementul şi specificul pieţei. Este o vânătoare naturală pentru noi”, a spus Sebastian Kulczyk pentru FT.

Tânărul polonez de 36 de ani a preluat conducerea companiei de investiţii de 4 miliarde de dolari anul trecut după moartea tatălui său, care a fondat firma.

”Activele sunt imense. Dacă vom face o ofertă doar din partea noastră, nu am avea spaţiu pentru diversificare (a capitalului)”, a spus el legat de o potenţială ofertă pentru activele SABMiller. ”Aşa că va trebui să construim un consortiu de parteneri dacă vom face o ofertă”. 

Producătorul japonez de bere Asahi Group Holdings de asemenea a anunţat că plănuieşte să facă o ofertă de 4,35 mld. euro (500 de miliarde de yeni) pentru activele SABMiller din cinci ţări est-europene, printre care şi România, potrivit publicaţiei Nikkei Business Daily, citată de Reuters.

Berăriile SABMiller din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia şi România vor fi scoase la vânzare după ce AB InBev va achiziţiona compania săptămâna viitoare.

Producătorul japonez de bere a acceptat deja să cumpere branduri consacrate ale SABMIller, precum Peroni din Italia, pentru 2,55 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO