Business Internaţional

Cel mai cunoscut investitor american a fost prins in valtoarea pierderilor

20.11.2008, 18:27 11

Berkshire a inregistrat cea mai semnificativa pierdere din ultimii 23 ani, actiunile companiei depreciindu-se pentru opt zile consecutiv din ziua in care a fost anuntat un declin de 77% al profitului aferent celui de-al treilea trimestru, scrie Bloomberg.

Pretul actiunilor companiei a scazut cu 11.550 dolari, echivalentul a 12%, pana la 84.000 dolari in cadrul sedintei de tranzactionare de la New York, insa de la inceputul acestui an pierderea se ridica la 41%, valoare apropiata de deprecierea de 45% a indicelui Standard&Poor's 500 pentru aceeasi perioada. Berkshire, ce are sediul in Omaha, a obtinut rezultate pozitive in 17 din ultimii 20 de ani.
"Berkshire nu se confrunta cu probleme esentiale, ceea ce sta in spatele acestei evolutii sunt temerile oamenilor ca economia are probleme fundamentale, iar Berkshire este intr-o anumita masura interconenctata cu aceasta", spune Michael Yoshikami, presedintele YCMNet Advisors din California.
Berkshire a raportat patru trimestre consecutive de pierderi, cea mai slaba evolutie a ultimilor 13 ani, pe fondul veniturilor slabe din cadrul diviziei de asigurari si al pierderilor provocate de investitiile slab profitabile.
Buffett, cel mai bogat american conform topului realizat de Forbes, s-a angajat anul acesta in actiuni in valoare de cel putin 28 mld. dolari, ce vizeaza achizitii de companii, preluarea controlului asupra unor companii prin intermediul celor pe care le detine deja in portofoliu si cumpararea de titluri de valoare in conditiile in care preturile scad si competitorii sunt blocati de accesul limitat la credite.
Venitul detinatorului Berkshire, calculat prin diferenta dintre activele detinute si obligatii de plata, a scazut cu aproximativ 9 mld. dolari in octombrie pe fondul declinurilor de pe pietele de actiuni si obligatiuni, conform declaratiilor companiei.
Actiunile American Express, compania de carti de credit ce reprezinta una dintre primele 10 holdinguri bursiere ale Berkshire, au pierdut 47% de la sfarsitul lunii septembrie, pe fondul cresterii numarului de rau-platnici.
Nici actiunile Wells Fargo nu au avut o evolutie pozitiva, a doua companie catre care se indreapta investitiile Berkshire inregistrand la randul sau pierderi de 35%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO