Business Internaţional

Cel mai mare diamant găsit în ultimul secol a fost vândut cu 53 de milioane de dolari

sursa foto: Spencer Platt/Getty Images

Autor: Alex Ciutacu

01.10.2017, 00:29 389

Lesedi La Rona, cel mai mare diamant descoperit în ultimul secol a fost vândut pentru suma de 53 de milioane de dolari.

Lucara Diamond Corp. a reuşit să vândă diamantul de 1.109 carate, Lesedi la Rona, pentru 53 de milioane de dolari, suma reprezentând 47.777 dolari per carat către Graff Diamonds.

Mărimea nu este cel mai important lucru când vine vorba de diamante, ca urmare, deşi Lesedi La Rona este semnificativ mai mare decât piatra preţioasă Constellation, pe care Lucara a a găsit-o în acelaşi timp, acel diamant de 813 carate a fost vândut pentru suma record de 63 de milioane de dolari, reprezentând aproximativ 77.500 de dolari per carat.

Soarta diamantului Lesedi, sau „lumina noastră” aşa cum se traduce în limba Tswana, vorbită în Botswana, este un exemplu bun pentru faptul că mărimea nu este cel mai important factor în industria diamantelor. Piatra este mai dificil de tăiat iar culoare nu este la fel de bună ca cea a pietrei Constellation, ceea ce înseamnă că probabil nu va valora la fel de mult precum o piatră lustruită.

BMO Capital Markets a făcut o predicţie prin care anunţa că diamantul, care a rămas nevândut la sfârşitul unei licitaţii din Londra ce a avut loc anul trecut, ar putea fi vândut pentru 75 de milioane de dolari.

„Dacă iei în considerare potenţialul profit adus de piatră şi riscul pe care şi-l asumă cumpărătorul, poţi vedea de ce nu a fost cea mai simplă tranzacţie”, a spus William Lamb, directorul executiv al Lucara.

Vânzarea „curăţă puntea” şi îmbunătăţeşte poziţia financiară a companiei. Lucara poate transmite bani către acţionari pe modelul dividendelor speciale, în valoare de 10 cenţi canadieni per acţiune, în urma vânzării, spune Edward Sterck, analist pentru BMO.

Lucara a crescut în Toronto cu 7.4%, cea mai mare creştere într-o singură zi înregistrată de companie din septembrie 2016. Cu toate acestea, acţiunile au scăzut cu 19% anul acesta.

Diamantul Lesedi, puţin mai mic decât o minge de tenis , este al doilea ca mărime după Cullinan, piatra de 3.106 carate descoperită în Africa de Sud în 1905.Cullinan a fost tăiat în formele Măreaţa Stea a Africii şi Steaua Lesser a Africii, care se numără printre Bijuteriile Coroanei în Marea Britanie.

În cadrul licitaţiei din Londra, de anul trecut, a existat o singură ofertă care a fost mai mică decât suma plătită de Graff.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24