Business Internaţional

Cel mai renumit economist polonez este uimit de evolutia economica a tarilor din Europa Centrala si de Est

17.10.2007, 20:03 103

Economistul polonez Leszek Balcerowicz, considerat arhitectul revenirii economiei Poloniei de dupa caderea comunismului, crede ca economiile central si est-europene inregistreaza un ritm de crestere economica pe care nimeni nu l-ar fi anticipat cu putin timp in urma, atragand un flux puternic de investitii, de vreme ce se numara printre cele mai stabile piete financiare din lume, scrie Czech Business Weekly.
Cu toate acestea, provocarile pe care statele din regiune le au de infruntat nu s-au incheiat inca. Reducerea cheltuielilor publice, finalizarea procesului de privatizare si reforma in sectorul educatiei sunt cateva dintre subiectele pe care aceste state ar trebui sa insiste in urmatoarea perioada, spune Leszek Balcerowicz.
In 1989, in momentul caderii regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est, Balcerowicz, un membru activ al uniunii sindicale Solidaritatea, a fost solicitat sa ocupe functia de secretar de stat si mai apoi pe cea de ministru de finante, pozitie din care a demarat o serie de reforme, cunoscute generic sub numele de Planul Balcerowicz, al caror scop era acela de a pune capat hiperinflatiei si de a echilibra bugetul de stat. Mai tarziu, aceste masuri au fost definite ca fiind o "terapie de soc", atragand numeroase critici. Insa, datorita reformelor initiate de Balcerowicz, Polonia a inregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere economica comparativ cu statele din regiune. Dupa integrarea in UE, in mai 2004, Produsul Intern Brut al tarii a crescut cu 5,4% in 2004, 3,3% in 2005 si 6,2% in 2006, asteptandu-se la o crestere se 7% in 2007.
"Reformele trebuie sa continue, statele din regiune avand de infruntat, in continuare, o serie de provocari. In primul rand, acestea ar trebui sa-si reduca cheltuielile publice, dar si sa-si reformeze sistemul educational, care sa sustina atat competitivitatea pe piata muncii, cat si valorile democratice, scopul acestei reforme fiind formarea de cetateni in adevaratul sens al cuvantului", este de parere Balcerowicz.
Insa, si Uniunea Europeana va trebui sa duca la indeplinire o serie de reforme, crede Balcerowicz, printre acestea numarandu-se construirea pietei unice, dar si liberalizarea completa a circulatiei marfurilor si persoanelor.
"Piata de capital si cea financiara s-au dezvoltat spectaculos in unele tari din Europa Centrala si de Est", a spus Balcerowicz, enumerand printre acestea Cehia si Polonia. Piata financiara din regiune nu a fost afectata de criza provocata de caderea pietei americane a creditelor subprime, deoarece piata creditelor ipotecare din tarile Europei Centrale si de Est nu este suficient de dezvoltata.
Polonia - aflata in pragul alegerilor parlamentare anticipate, programate pentru 21 octombrie - si-a propus ca data pentru introducerea monedei unice europene
1 ianuarie 2012. In 2006, rata inflatiei din Polonia a fost de 1,4%, iar cea a somajului de 12,8%, comparativ cu 1,5%, respectiv 6,7% in Cehia. Deficitul bugetar este asteptat sa ajunga la 4,6% pana la sfarsitul anului, in timp ce deficitul bugetar al Cehiei este estimat la 3,3%.
Balcerowicz mentioneaza ca Polonia se afla intr-o perioada economica extraordinara, avand o rata se crestere de aproximativ 6%, o rata a inflatiei de sub 2% si un deficit bugetar de 3%. Mai mult, el pune in lumina scaderea continua a ratei somajului si, implicit, cresterea numarului de angajati.
In acelasi timp, Balcerowicz trece in revista si carentele sistemului polonez, punand in evidenta volumul mare al cheltuielilor publice si efectele imediate ale acestui fapt, adica existenta deficitului bugetar si a impozitelor mari percepute de catre stat. De asemenea, el insista asupra necesitatii finalizarii procesului de privatizare, mentionand faptul ca unele sectoare ale economiei poloneze sunt controlate, inca, de stat, "iar statul nu este nici un bun proprietar, nici un bun administrator".
Balcerowicz este de parere ca statele care doresc adoptarea euro trebuie sa respecte prevederile Tratatului de la Maastricht, mentionand ca "Polonia intruneste toate conditiile, cu exceptia uneia - are o datorie publica foarte mare", aceasta fiind principala problema pe care o are de infruntat si Cehia.
"Este in interesul nostru sa reducem, prin intermediul reformelor, deficitul public", crede Balcerowicz.
Balcerowicz nu considera privatizarea "o provocare economica", fiind convins de faptul ca sectorul economic poate fi mult mai bine administrat de catre mediul de afaceri privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels