Business Internaţional

Cel puţin o mie de morţi în urma furtunii tropicale din Filipine - VIDEO

Autor: Ioana Bojan

21.12.2011, 09:49 82

Furtuna tropicală Washi, care a afectat sudul statului Filipine la sfârşitul săptămânii trecute, a provocat moartea a peste o mie de persoane şi dispariţia multor altora, potrivit celui mai recent bilanţ oficial, comunicat miercuri, transmite AFP.

Furtuna, care a afectat insula Mindanao începând de vineri seara, s-a soldat cu 1.002 victime, potrivit Organsimului naţional pentru prevenirea catastrofelor.

"Mă aştept ca (bilanţul) să crească pentru că sunt încă mulţi dispăruţi", a declarat Benito Ramos, directorul serviciului de securitate civilă, fără a preciza numărul persoanelor dispărute.

Un bilanţ anterior prezentat marţi menţiona 957 de morţi şi 49 de dispăruţi.

Sate întregi au fost inundate, drumuri şi poduri distruse, iar zeci de mii de persoane au rămas fără adăpost, haine şi mâncare.

Intemperiile i-au afectat cel mai dur pe cei săraci, ale căror locuinţe ilegale, ridicate pe terenuri din apropierea cursurilor de apă, îi expun la creşterea bruscă a nivelului apelor.

Preşedintele Benigno Aquino, care a fost marţi în zonă, a promis ajutoare pentru reconstrucţie dar le-a cerut sinistraţilor să nu se mai instaleze în zone inundabile. El urmează să decreteze stare de catastrofă naturală.

În total, 284.000 de persoane au fost strămutate şi peste 40.000 găzduite în centre publice. Porturile Cagayan de Oro şi Iligan au fost cel mai grav afectate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels