Business Internaţional

Cele mai mari companii din tarile emergente care se lupta cot la cot cu gigantii occidentali

07.12.2007, 15:00 69

Johnson Electric, Grupo Bimbo sau Larsen & Toubro sunt companii de care in Statele Unite si in Europa nici nu s-a auzit de ele, insa firmele occidentale ar trebui sa inceapa sa fie mai atente cu acestea, fiind unele dintre companiile care inregistreaza cea mai mare crestere la nivel global, scrie CNN.
Confrom raportului "2008 Global Challengers", elaborat de catre firma de consultanta Boston Consulting Group (BCG), aceste trei companii fac parte din categoria primelor 100 de companii de elita, avand posibilitatea de a "schimba radical industria la nivel global".
Toate cele 100 de companii din top inregistreaza impreuna venituri de peste 1.200 de miliarde de dolari (817 mld. euro) anual, cu o rata de crestere de aproximativ 20% pe an.
"Liderii actuali trebuie sa inteleaga cum functioneaza aceste noi companii si sa reactioneze cat mai rapid pentru a le face fata", a declarat David Michael, coautorul raportului. "Pentru cei care reactioneaza rapid, actualii rivali s-ar putea transforma in clienti, furnizori sau, de ce nu, chiar in parteneri strategici. Pentru cei care nu vor reactiona, acestia vor reprezenta concurenti redutabili, care in timp s-ar putea transforma chiar in posibili cumparatori ai liderilor actuali", a apreciat Michael.
Studiul BCG s-a desfasurat pe un esantion de peste 3.000 de companii din peste 14 tari dezvoltate sau in curs de dezvoltare.
Hal Sirkin, vicepresedinte al BCG si unul din autorii raportului, a declarat ca firma de consultanta s-a orientat asupra companiilor cu vanzari anuale de minimum un miliard de euro si cu o pondere a veniturilor de minimum 10% care sa fie obtinuta pe pietele externe, si nu de pe plan national.
Compania Johnson Electric din China este lider mondial in productia de motoare de mici dimensiuni utilizate in industria auto, precum si in cea a electrocasnicelor. Detinand fabrici de asamblare peste tot in China, precum si in Europa de Vest, America Latina si Statele Unite, compania chineza a inregistrat in anul 2006 vanzari de peste 2 mld. dolari, peste 60% dintre acestea inregistrandu-se pe pietele din afara Chinei.
"Compania a inregistrat o crestere extraordinara. Iar numele mai degraba ii ofera o tenta occidentala, decat una asiatica", a declarat Sirkin.
"Majoritatea liniilor de productie ale Johnson Electric au fost mutate catre interiorul Chinei, reducand astfel considerabil costurile de productie", a adaugat Sirkin.
O alta companie cu potential ridicat, in opinia lui Sirkin, este Good Baby Industrial, cu toate ca aceasta inca nu se afla in primele 100 de companii cu potential ridicat la nivel global.
"Global Baby este una dintre cele trei cele mai mari companii din lume care se ocupa cu productia de articole pentru copii, de la carucioare la imbracaminte si biciclete", a apreciat in continuare Sirkin.
Compania a inregistrat anul trecut vanzari de aproximativ 338 de milioane de dolari, peste doua treimi din acestea inregistrandu-se pe piete straine.
Grupul indian Tata este de asemenea unul din viitorii lideri la nivel mondial ai lumii corporatiste. Grupul cuprinde peste 90 de companii din diferite domenii industriale precum industria chimica, industria auto, cea de comunicatii si IT, industria siderurgica sau cea a bunurilor de larg consum. In 2007 compania Tata Steel, membra a grupului, a achizitionat compania siderurgica britanica Corus Group pentru suma de peste 12 miliarde de dolari, devenind astfel cel de-al saselea producator de otel la nivel mondial.
In 2006, grupul indian a inregistrat venituri de peste 20 de miliarde de dolari. "In ultimii ani Tata Group a devenit unul dintre cei mai importanti protagonisti de pe piata achizitiilor de companii", a declarat Sirkin. "Dupa ce Tata achizitioneaza o noua companie, aceasta mai degraba tinde sa se adapteze culturii organizationale deja existente decat sa implementeze o noua cultura, asa cum procedeaza majoritatea companiilor vest-europene", a continuat Sirkin.
Actiunile Tata Motor au inregistrat o scadere anuala de aproximativ 12%.
In domeniul IT si cel al constructiilor, Sirkin este de parere ca compania Larsen & Toubro ar avea potential pentru a deveni unul din liderii din domeniu. Anul trecut compania a inregistrat venituri de peste 4,6 miliarde de dolari. "Larsen & Toubro a construit o infrastructura de comunicatii care are capacitatea de a sustine cererea in continua crestere din India la un cost relativ scazut", apreciaza Sirkin.
Compania si-a extins operatiunile si pe piata Orientului Mijlociu, vanzarile din strainatate reprezentant circa 25% din totalul vanzarilor grupului.
O alta companie apreciata de Sirkin ca un potential lider la nivel mondial este compania mexicana Cemex. Cemex este unul dintre cei mai mari producatori de ciment la nivel mondial, prezenta in peste 40 de tari, printre care Statele Unite, Venezuela, Columbia, precum si state din Asia, si are o cifra anuala a vanzarilor de peste 18 mdl. dolari. Peste doua treimi din totalul vanzarilor inregistrate de companie provind de pe pietele externe.
Valoarea actiunilor Cemex a inregistrat anul acesta o scadere de aproximativ 17%.
De asemenea, o alta companie mexicana apreciata de catre consultantul BCG este grupul Bimbo, specializat in industria de panificatie, cu vanzari anuale de peste 5,9 miliarde de dolari. Peste 30% din valoarea vanzarilor sunt inregistrate in afara pietei mexicane. Grupul Bimbo are in productie peste 5.000 de produse de panificatie, sub licenta a peste 100 de marci.
"Este una dintre cele mai cunoscute companii din Mexic, fiind axata in special pe exporturi", a continuat Sirkin.
Tot din America Latina, Sirkin apreciaza evolutia companiei braziliene Compahnia Vale do Rio Doce (CVRD), specializata in productia de otel, inregistrand vanzari in valoare peste 19, 7 miliarde de dolari. La bursa americana, actiunile CVRD au inregistrat anul acesta o crestere de aproximativ 131%. In 2006, CVRD a achizitionat compania canadiana specializata in productia de nichel Canico Resource, pentru suma de 800 mil. dolari.
"CVRD se afla in topul celor 100 de companii datorita cresterii bursiere pe care a inregistrat-o. Este una dintre companiile miniere de top la nivel global si intentioneaza sa devina unul dintre jucatorii cheie in domeniu", a apreciat Sirkin.
Tot din domeniul energetic, Sirkin apreciaza evolutia companiei Petrobras. Compania a inregistrat anul trecut vanzari de peste 72 de miliarde de dolari. "Petrobras este unul dintre cei mai mari producatori de etanol la nivel global, utilizand in procesul de fabricatie trestia de zahar. In trecut Brazilia era dependenta de importurile de energie, iar acum a devenit unul dintre principalii exportatori de etanol din lume", a mai adaugat consultantul BCG.
Ramanand tot in sectorul energetic, Sirkin apreciaza si evolutia companiei rusesti Gazprom, unul dintre principalii exportatori de gaze catre Asia si Europa. In 2006, compania condusa de directorul executiv Alexei Miller a inregistrat venituri de peste 80 de miliarde de dolari. "Gazprom s-a orientat in ultima vreme pe extinderea retelei de transport si majorarea productiei, iar acum peste jumatate din veniturile inregistrate provin de pe piete externe", a continuat Sirkin.
In ultimul rand, Sirkin este de parere ca si compania Severstal, unul dintre principalii producatori de otel din Rusia, are potentialul de a deveni unul din liderii mondiali. Anul trecut compania a inregistrat venituri de peste 11,7 miliarde de dolari.
Sirkin este de parere ca prin achizitia companiei americane Rouge, principalul furnizor de otel al companiei auto Ford, compania ruseasca a reusit sa intre extrem de bine pe piata Statelor Unite, ceea ce a contribuit la asigurarea veniturilor provenite din strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO