Business Internaţional

CEO-ul Merrill Lynch ar putea castiga peste 170 de milioane de dolari daca este dat afara

29.10.2007, 19:04 7

Stan O'Neal este supus unor presiuni in sensul renuntarii la pozitiile de presedinte si director executiv in cadrul bancii de investitii Merrill Lynch, fiind considerat responsabil pentru estimarea gresita a amplorii problemelor de pe pietele de credite ipotecare, scrie Bloomberg.
Board-ul bancii s-a intrunit pentru a discuta in legatura cu posibila plecare a acestuia, o decizie urmand a fi luata zilele acestea. Conform New York Times, O'Neal a discutat pe marginea unei posibile fuziuni cu Wachovia fara a-i consulta pe directorii Merrill, starnind nemultumirea board-ului.
Reactia conducerii indica faptul ca sansele de incheiere a unei fuziuni cu Wachovia sunt extrem de reduse in prezent, aceasta urmand in acelasi timp sa sporeasca presiunile in sensul inlocuirii lui O'Neal.
In cazul in care pleaca din cadrul bancii, O'Neal ar putea primi un pachet compensatoriu de aproximativ 173 mil. dolari, conform estimarilor analistilor. Acest pachet este compus din 30 mil. dolari sub forma de compensatii pentru parasirea bancii si optiuni in valoare de 129 mil. dolari. In cei aproape cinci ani petrecuti la conducerea bancii, O'Neal a castigat 160 mil. dolari, numai anul trecut castigand 46,4 mil. dolari.
Actiunile Merrill au inregistrat vineri cea mai semnificativa crestere din ultimii cinci ani pe bursa newyorkeza, pe fondul speculatiilor legate de posibila demitere a lui O'Neal si de transformarea celei mai mari firme de brokeraj din lume intr-o tinta de preluare. Board-ul a discutat pe marginea posibililor candidati pentru pozitia lui O'Neal, printre acestia numarandu-se Laurence Fink, CEO al BlackRock, si John Thain, CEO al NYSE Euronext.
Greg Fleming, copresedinte al Merrill, si Robert McCann, directorul diviziei de retail brokerage al firmei, sunt si ei posibili candidati, un aranjament prin care cei doi si-ar putea imparti atributiile fiind posibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO