Business Internaţional

Cererea de petrol ar putea provoca o noua criza energetica

12.11.2007, 19:32 29

Odata cu cresterea pretului petrolului, care se apropie de pragul de 100 de dolari pe baril, probabilitatea producerii unei noi crize energetice devine tot mai mare, informeaza International Herald Tribune.
Comparativ cu crizele anterioare din 1970 si 1980, care au fost determinate de intreruperea brusca a exporturilor producatorilor de petrol din Orientul Mijlociu, de aceasta data criza energetica este generata de cresterea rapida a pretului petrolului, alimentata de cresterea cererii din statele dezvoltate si cele emergente, precum India si China. "Este pentru prima oara cand un soc energetic este produs de cerere", a declarat Lawrence Goldstein, analist al Energy Policy Research.
Doar in acest an, cotatia petrolului a inregistrat o crestere de 56%, iar previziunile asupra evolutiei pretului pentru anul viitor variaza.
Unii analisti sunt de parere ca acesta ar putea scadea chiar sub 75 de dolari (51 de euro) pe baril.
Petrolul este cotat in prezent la un pret de 95 de dolari (64,7 euro) pe baril. Pana in 2030, cererea de petrol la nivel mondial ar putea ajunge la peste 115 milioane de barili pe zi, nivel care s-ar afla mult peste capacitatea de productie zilnica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO