Business Internaţional

Charles Prince: "Citigroup nu este interesata de Europa"

29.01.2007, 19:26 13

Directorul executiv al Citigroup, Charles Prince, presedintele celei mai mari banci din SUA, a afirmat la Davos ca nu are niciun plan de extindere in Europa, scrie Bloomberg.
"Bancile de retail din Europa cresc intr-un ritm mult mai redus fata de ritmul celor din Asia cum sunt bancile din China", a afirmat Prince intr-un interviu acordat la Davos, in Elvetia, unde a participat la Forumul Economic Mondial. "De aceea nu sunt atat de interesat de piata bancilor de retail din Europa".
Anul acesta directorul executiv al Citigroup planuieste sa renunte la o parte din cei 360.000 de angajati, aceasta masura fiind parte a unui plan de reducere a costurilor cu mai mult de 1 mld. dolari (0,77 mld. euro).
Compania ar putea de asemenea sa transfere o parte din angajati in locatii mai putin costisitoare si sa-si modernizeze departamentul de management al riscului, a afirmat o persoana apropiata companiei, decizia nefiind inca facuta publica de banca.
"Cred ca exista numeroase costuri care pot fi reduse", a afirmat John Buckingham, presedinte al Al Frank Asset Management din Laguna Beach, California. "Este unul dintre lucrurile importante atunci cand cumperi actiuni subevaluate".
Actiunile Citigroup sunt tranzactionate la un pret mai mic fata de cel al rivalilor, inclusiv J.P. Morgan Chase, dupa ce au crescut sub media industriei bancare timp de mai mult de cinci ani. Directorul executiv Charles Prince s-a luptat sa mentina costurile sub control in 2006 in timp ce a realizat investitii pentru a grabi cresterea. Luna trecut, fiind presat de situatie, l-a numit pe Rober Druskin director de operatiuni, dandu-i sarcina ca pana la data de 31 martie sa gaseasca metode de reducere a costurilor.
O reducere cu 1 mil. dolari ar reprezenta mai putin de 2% din costurile operationale ale Citigroup din 2006, ceea ce l-ar putea ajuta pe Prince sa isi atinga scopul de crestere a veniturilor intr-un ritm mai rapid decat costurile. Esecul lui Prince de a rezolva decalajul fata de competitori a atras plangeri publice anul trecut din partea investitorilor, incluzandu-l pe Alwaleed bin Talal, cel de-al doilea mare actionar al bancii.
Tinta de reducere a costurilor este o masura preliminara care ar putea fi revizuita pe masura ce Druskin identifica mai multe metode de economisire in decursul analizei sale, a declarat persoana din anturajul Citigroup. Purtatorul de cuvant Shannon Bell a refuzat sa comenteze.
"Nu urmarim doar ajustari minore", a declarat vicepresedintele Citigroup, William Rhodes, intr-un interviu acordat la Davos, Elvetia. "Cautam ajustari majore in afacerea noastra in sensul de acoperire a costurilor pe care le-am putea avea pe partea structurala".
Actiunile Citigroup au reusit cu greu sa creasca in 2006, fiind in urma rivalilor cum sunt J.P. Morgan, si Bank of America.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO