Business Internaţional

Chavez: Pretul de 100 $/baril este corect

26.03.2008, 16:15 13

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a declarat ca pretul de 100 de dolari pentru un baril de petrol este corect, intrucat titeiul reprezinta o resursa neregenerabila si costul sau ar trebui sa reflecte acest lucru.
"Pretul petrolului e la nivelul corect, nu e prea scump", a afirmat Chavez. Venezuela, care face parte din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, a inregistrat un avans semnificativ al veniturilor obtinute din petrol, in contextul in care cotatiile titeiului au urcat peste pragul de 100 de dolari pe baril.
Pretul petrolului s-a diminuat, marti, pentru cea de-a patra zi consecutiva, scazand pentru scurt timp sub pragul de 100 $/baril, in contextul aprecierii monedei americane, al nivelului redus al cererii si al majorarii rezervelor de titei.
Titeiului destinat pietei americane, cu livrare in luna mai, era cotat, la ora 3:46 GMT, la 100,26 dolari pe baril, in scadere cu 60 de centi. Pretul petrolului a atins maximul istoric de 111,8 dolari pe baril pe data de 17 martie. Cotatia petrolului Brent, de referinta pe bursa de la Londra, a scazut cu 1,01 dolari, la 98,85 dolari pe baril.
"Investitorii de pe piata realizeaza ca indicatorii fundamentali chiar nu justifica preturi cu mult peste 100 $/baril. Unul dintre principalii factori care au sustinut declinul pretului este consolidarea rezervelor SUA, care par a fi suficiente in acest moment", a spus Gerard Burg, analist la National Australia Bank.
Pretul petrolului a scazut cu peste zece dolari fata de nivelul record inregistrat saptamana trecuta, in contextul in care investitorii au renuntat la plasamentele pe bursele de marfuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO