Business Internaţional

China avansează în testarea unei monede digitale naţionale

China avansează în testarea unei monede digitale...

Autor: Catalina Apostoiu

08.12.2020, 00:00 103

Firma chineză de comerţ online JD.com a anunţat că a devenit prima platformă online care va accepta moneda digitală locală, scrie CNBC. 

Anunţul vine ca parte a unui nou experiment major pentru yuanul digital desfăşurat în Suzhou, un oraş aflat la aproximativ 65 de mile vest de Shanghai.

Banca centrală a Chinei este cu mult înaintea altor instituţii în experimen­tele cu o monedă digitală naţională pe care vrea să o internaţionalizeze. China testează deja la scară largă yuanul digital în oraşe mari şi în diverse regiuni economice.

Până acum, însă, testele cu yuanul digital s-au concentrate pe tranzacţii cu retaileri mici şi nu au inclus tranzacţii mari.

Acum, 20 milioane de yuani (3 mil. $) vor fi distribuiţi în cadrul unei loterii. Câştigătorii vor primi un aşa-numit ìpachet roşuî printr-o aplicaţie, conţinând maxim 200 de yuani digitali. Vor fi distribuite 100.000 de astfel de pachete. Cei care primesc yuani digitali îi pot cheltui pe platform online de cumpărături a JD.com.

China vrea să spargă dominaţia dolarului american asupra sistemului financiar mondial, dar şi să câştige un control mai strict asupra modului în care oamenii îşi cheltuiesc banii. O monedă digitală ar putea-o ajuta să-şi atingă ambele obiective, potrivit CNN.

Autorităţile chineze au sugerat că adoptarea la scară largă a unui yuan digital le-ar putea ajuta să-şi realizeze un plan ambiţios, cel de spargere a monopolului dolarului american şi de extindere a influenţei yuanului pe plan internaţional.

Există însă o multitudine de obstacole pe care programul Chinei le are de trecut înainte ca orice formă nouă de monedă să devină utilizată la scară largă în viaţa de zi cu zi. Iar analiştii sunt sceptici că yuanul poate căpăta influenţa la care speră Beijingul, şi cu atât mai puţin deveni o ameninţare reală la adresa dolarului american.

Pe de altă parte, deşi China este deja aproape de punctul în care va deveni cashless, iar o mulţime de tranzacţii au loc online, aceste lucruri se petrec pe platform private. Un yuan oficial ar schimba acest lucru, oferind Beijingului un volum fără precedent de informaţii.

ìPractic, yuanul digital poate ajuta la întărirea controlului statului asupra economiei şi societăţiiî, arată Frank Xie, de la University of South Carolina Aiken. ìAcesta ar putea fi motivul fundamental pentru care experimentele sunt extinse şi accelerateî.

Monedele digitale tind acum să fie instrumente de geopolitică, pe lângă banca centrală chineză şi alte bănci centrale, ca cea din SUA, Rusia şi BCE, testând deja sau luând în considerare lansarea unor astfel de modalităţi de plată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO