Business Internaţional

China îi răspunde Europei cu aceeaşi monedă în războiul comercial

China îi răspunde Europei cu aceeaşi monedă în războiul comercial

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

02.11.2012, 00:03 2586

China a deschis ieri o anchetă împotriva furnizorilor euro­peni de polisilicon, materie primă pentru panourile solare, acuzându-i că vând la preţuri sub costurile de producţie şi că primesc subvenţii ilegale.

Anunţul autorităţilor chineze a venit la două luni după ce Comisia Europeană a lansat propria investigaţie asupra practicilor comerciale anti­concurenţiale ale exportatorilor chinezi de panouri, scrie Financial Times.

China este liderul mondial al producţiei de panouri solare, cu două treimi din piaţă. Creşterea rapidă a producţiei chineze a făcut ca preţurile panourilor solare să scadă cu până la 75% în ultimii patru ani. Acest lucru a provocat un val de falimente în rândul producătorilor din alte ţări şi la conflicte cu partenerii comerciali ai Chinei.

Piaţa polisilico­nului, de 7,4 mld. dolari anul trecut, este cel mai nou câmp de luptă în acest conflict global.

Anul acesta, Statele Unite au impus tarife antisubvenţie şi anti-dumping pentru impor­turile de panouri şi celule fotovoltaice chinezeşti. China a ripostat prin lansarea unei anchete împotriva exportatorilor de polisilicon din SUA şi Coreea de Sud, doi dintre producătorii principali ai acestui material.

La rândul lor, companiile indiene din industria solară au cerut guvernului de la New Delhi să urmeze exemplul UE şi să deschidă propria anchetă asupra importurilor din China, notează The Wall Street Journal.

Importurile chinezeşti de polisilicon din Europa au urcat cu 30,8% în prima jumătate a anului acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 9.300 de tone, o valoare de peste 870 mil. dolari. În acelaşi interval, preţul polisiliconului a scăzut în China cu 47,5%, la 27,5 dolari pe tonă.

Germania este cel mai mare producător european de polisilicon, cu o cotă de 16% din producţia mondială de anul trecut.

Ministerul chinez al comerţului a avertizat în trecut că anchetele împotriva panourilor fotovoltaice chinezeşti vor avea efecte negative asupra acestui sector la nivel mondial. China este cel mai mare consumator de polisilicon pentru industria solară şi un importator major de aparate specializate folosite în fabricarea panourilor.

Debutul crizei economice în 2008 a adus în lume un val de intervenţii ale statului în economie, guvernele dorind să susţină companiile locale într-un context de cerere redusă pe pieţele externe.

Spre deosebire de abordarea din timpul Marii Depresiuni din anii '30, statele nu mai recurg astăzi la fel de des la introducerea tarifelor pe importuri, ci optează pentru alte măsuri de sprijin.

China este exemplul cel mai bun, arsenalul Beijingului pentru susţinerea industriilor exportatoare incluzând subvenţii directe, scutiri de impozite, credite de export, teren şi energie ieftine, şi împrumuturi subvenţionate de la băncile de stat.

Astfel de facilităţi acordate producătorilor locali au atras un număr din ce în ce mai mare de contestaţii în instanţele internaţionale. Deşi acoperă doar o parte mică din totalul schimburilor, numărul cauzelor în care un stat solicită permisiunea de a introduce tarife anti-subvenţie s-a dublat între 2004 şi 2007, şi din nou între 2008 şi 2011. În ultimii patru ani, statele au lansat 16 procese pe tema subvenţiilor la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Totuşi, nu toate companiile se grăbesc să solicite statului introducerea tarifelor pe importuri sau deschiderea unei acţiuni la OMC. În UE şi SUA, de exemplu, importurile de celule solare ieftine din China îi împing pe producătorii locali în faliment, dar sunt salutate de instalatorii de panouri solare. Mai mult, multinaţionalele cu operaţiuni în China pot fi chiar ele beneficiarele ajutorului de stat, fie direct, fie prin materii prime mai ieftine, şi ar risca furia Beijingului dacă ar semna o plângere. Deşi la originea anchetei UE împotriva Chinei a stat o plângere din partea companiei germane SolarWorld, Berlinul a păşit cu atenţie în declaraţiile pe marginea cazului, pentru a nu supăra unul din clienţii cei mai importanţi pentru exporturile germane.

Chiar şi atunci când un stat deţine dovezi şi argumente juridice că un partener încalcă regulile comerciale, formularea plângerilor câtre OMC şi blocarea importurilor vor atrage represalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels