Business Internaţional

China: masuri pentru domolirea cresterii economice

17.06.2004, 00:00 11



Guvernul chinez a afirmat ca preturile sunt sub control iar o inflatie "severa" poate fi evitata, acesta fiind un semnal pentru mentinerea actualelor rate ale dobanzii, relateaza Bloomberg.



In luna mai cresterea preturilor a inceput sa incetineasca ca efect al masurilor de macro-control, a anuntat Biroul National de Statistica din Beijing. O concluzie a biroului este necesitatea "implementarii serioase" a politicilor centrale cu scopul contracararii infalatiei.



Titlurile de valoare din China au crescut pentru a doua zi dupa ce investitorii estimasera ca o inflatie moderata va diminiua presiunea exercitata asupra guvernului pentru majorarea ratelor la dobanzi, pentru prima oara in ultimii noua ani. Temerile cu privire la o crestere iminenta s-au diminuat considerabil dupa ce Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale, a anuntat ca eforturile guvernului de domolire a cresterii economice prin diminuarea investitiilor s-au dovedit eficiente.



"Cred ca preturile bunurilor de consum isi vor continua domolirea si in iulie si august", a afirmat Song Guoqing, economist la Universitatea din Beijing. "Nu este nevoi ca banca centrala sa majoreze ratele dobanzilor."



Preturile bunurilor de consum au crescut cu 4,4% in aprilie comparativ cu aceeasi periaoda a anului trecut, fiind un record al ultimilor sapte ani. Totusi, preturile au scazut in perioada dintre aprilie si mai iar Biroul de Statistica a estimat saptamana trecuta o medie anuala a inflatiei mai mica de 4%.



Premierul Wen Jiabao si-a propus o reducere a cresterii economice din acest an la 7%, dupa ce aceasta a atins in 2003 maximul pe ultimii sapte ani, cu un nivel de 9,1%. Masurile constau in limitarea investitiilor in industrii precum cea a otelului, cimentului sau a imobiliarelor care au provocat aglomerarea rutelor de transport, lipsuri de materie prima si o crestere a preturilor acestora.



Biroul de Statistica a declarat ca mai sunt inca "probleme fundamentale" ce trebuie rezolvate in China, prevenirea inflatiei fiind o sarcina prioritara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO