Business Internaţional

China pierde cursa pentru petrolul american

01.07.2005, 18:19 13

Guvernul american a dat unda verde companiei de petrol si gaze Chevron sa achizitioneze rivala Unocal, decizie menita sa infierbante si mai mult relatiile si asa tensionate dintre China si SUA cu privire la aceasta preluare, relateaza BBC News.

Oferta americanilor de la Chevron de 16,3 miliarde de dolari (13,5 miliade de euro) in cash si actiuni urmeaza a fi supusa votului actionarilor Unocal in data de 10 august.

Aprobarea semnifica faptul ca rivalii chinezi in batalia pentru Unocal, compania de stat CNOOC, mai au la dispozitie sase saptamani pentru a convinge managementul Unocal sa accepte oferta lor de 18,5 miliarde de dolari (15,3 miliarde de euro).

Mai multi politicieni din SUA si-au exprimat opozitia in legatura cu oferta CNOOC citand argumente ce tin de securitatea nationala. Ingrijorarile lor sunt alimentate pe de o parte de amploarea pe care a luat-o deficitul comercial al SUA in relatie cu China, ajuns la 160 de miliarde de dolari (133 mld. euro) - pe masura ce economia chineza continua sa se extinda cu un ritm impresionant -, cat si de intensificarea influentei politice si de intarirea puterii militare a Beijingului. Unii investitori sustin ca oferta superioara a celor de la CNOOC este mai atractiva din punct de vedere financiar, dar poarta cu ea riscuri necunoscute, greu de anticipat.

"Chevron trebuie sa continue procesul, sa il urgenteze si sa spere ca cei de la CNOOC nu vor reusi sa faca progrese pe frontul de reglementare", a declarat Jason Putman, analist al fondului Victory Capital Management, dupa ce Chevron a primit aprobarea SEC (institutia care reglementeaza piata de capital din SUA).

Pentru ca o oferta CNOOC sa aiba sanse de reusita trebuie mai intai sa fie analizata de Comisia Americana pentru Investitii Straine (CFIUS).

Oficialii chinezi au incercat sa inlature temerile politicienilor americani spunand ca, in cazul unui succes, vor lua in considerare vanzarea unor active Unocal si posibilitatea ca unele divizii ale companiei sa fie conduse in continuare de manageri americani.

La Beijing, guvernul chinez a facut primele comentarii publice asupra ofertei. Un purtator de cuvant din partea ministerului de externe a precizat ca oferta ar trebui sa fie tratata ca orice tranzactie obisnuita de afaceri, fara interferenta politicului.



China continua goana dupa aur negru

PreSedintele chinez Hu Jintao urma sa se intalneasca ieri la Moscova cu omologul sau rus, Vladimir Putin, ca parte a programului global de asigurare a resurselor energetice pentru a sustine boom-ul economiei.

In cele patru zile in care Hu va vizita Rusia, prioritatile de pe agenda presedintelui chinez vor fi legate de sectorul petrolier si cel energetic.

"Intreaga lume este nelinistita de expansiunea economica a Chinei, chiar si Rusia", spune Boris Titov, seful Consiliului de Afaceri Ruso-Chinez. "Dar si China trece prin aceeasi stare de spirit, in privinta relatiilor cu Rusia. Au nevoie de petrolul nostru", a adaugat Titov, citat de The Moscow Times.

Moscova, desi este inca indecisa in privinta proiectului de constructie a unei conducte de petrol catre China, isi va majora livrarile in acest an realizate pe calea ferata pana la 11 milioane de tone, de la 6 milioane de tone de titei exportate in 2004.

Anul acesta compania de stat rusa Rosneft a devansat Iukos, devenind principalul exportator de petrol catre China. In luna februarie, Beijingul a acordat companiei Rosneft un credit de 6 miliarde de dolari. Imprumutul a fost vazut de multi observatori ai pietei ca fiind destinat achizitiei Iuganskneftegaz, principala divizie de productie a grupului Iukos, care a fost scos la licitatie de guvernul rus pentru recuperarea unor datorii fiscale neachitate. Reprezentantii Rosneft au sustinut insa ca banii au fost virati in contul unor livrari viitoare. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels