Business Internaţional

China se pregateste sa joace 15 mld. dolari pe bursa

16.06.2005, 19:45 17

Guvernul din China a venit cu initiativa crearii unui fond de investitii de 15 miliarde de dolari (12,4 mld. euro) pentru a scoate piata de capital chineza din impasul financiar prin care trece, potrivit declaratiilor unui oficial guvernamental preluate de cotidianul The New York Times. Infiintarea unui mare fond de investitii care sa cuprinda actiuni ale principalelor companii din China este unul dintre cele mai importante eforturi de pana acum ale autoritatilor pentru a mari valoarea titlurilor listate la bursa chineza si o incercare de a restabili increderea in piata, care a coborat pana la cel mai scazut nivel din ultimii opt ani.

Bursele din Shanghai si Shenzhen, unde sunt listate aproape 1.400 de companii de stat, au ajuns sa piarda intre 40% si 50% fata de capitalizarea inregistrata in anul 2001. In ultimele luni, firmele de brokeraj si marii investitori au facut un lobby agresiv pentru crearea unui fond guvernamental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels